Název „americká“ získal tento spotřebič proto, že se začal používat v USA na konci 30. let minulého století. Stal se natolik oblíbeným, že jeho trend se v 70. letech rozšířil i do Evropy a i zde poměrně rychle zdomácněl. Americké lednice jsou specifické tím, že se jedná o velké, zpravidla dvou až čtyřdveřové spotřebiče (počet dveří se odvíjí podle toho, zda jsou oddělené lednička a mrazák, nebo zda mají společné dveře), jejichž součástí bývá výrobník ledu, tedy tzv. IceMaker, který dokáže vyrobit až 100 kostek denně, podle typu lednice.

Kromě výrobníku ledu se americké ledničky mohou pochlubit i dalšími zajímavými a velmi praktickými funkcemi. Samozřejmostí je např. samozmrazování potravin, které zabraňuje vzniku námrazy např. kvůli teplotním rozdílům mezi potravinou a prostředím v lednici, a také zajišťuje automatické odmrazování.

Velmi důležitou funkcí bývá ionizátor, který dokáže prodloužit životnost potravin, neboť jeho hlavní funkcí je ničit nežádoucí viry a bakterie. Ionizátor bývá součástí i klasických ledniček vyšší třídy. Někteří z nás jistě ocení také tzv. prázdninový režim, který se využívá např. během dovolené a jiné delší absenci. Ledničku lze nastavit tak, že udržuje stálou vnitřní teplotu, zpravidla kolem 12 ºC, takže trvanlivé potraviny v ní déle vydrží, aniž by se zkazily.

Americké ledničky byly primárně vyrobeny pro početnější rodiny, protože disponují velkým prostorem, který je navíc velmi prakticky rozdělen a díky dvoudveřovému systému otvírání není nutné otevírat celou lednici, ale pouze tu část, kterou potřebujeme. Přihrádky v lednici jsou velmi přehledně uspořádány a mají oddělené zóny pro ovoce a zeleninu či pro maso a uzeniny.

Nicméně tento spotřebič si často pořizují i menší rodiny nebo spotřebitelé, kteří žijí sami, a to právě kvůli dostatku prostoru, výrobníku ledu a také například proto, že některé ledničky v sobě dokážou kombinovat minibar nebo malou vinotéku. Ledničky pak bývají konstruovány tak, aby se spotřebitel dostal do minibaru nebo vinotéky a nemusel přitom otevírat dveře samotné lednice, takže nedojde ke zbytečnému úniku chladného vzduchu z prostoru ledničky, čímž by se zvyšovala energetická spotřeba přístroje.

Pokud koupi americké ledničky zvažujete, promyslete si nejprve toto:

Počítáte s tím, že budete platit vyšší účet za elektřinu? Americké ledničky totiž vzhledem k velkému prostoru, který musí vychladit, potřebují více energie než klasické lednice.

Máte v kuchyni dostatek volného prostoru, a to nejen na šířku, ale i do hloubky? Tyto spotřebiče totiž zabírají velké množství kuchyňského prostoru, což samozřejmě nevadí, máte-li velkou kuchyni nebo novou budujete a s americkou ledničkou můžete rovnou počítat, ale do malých kuchyní se tyto spotřebiče vejdou pouze na úkor místa pro jiné spotřebiče či úložný prostor. Klasické lednice mívají hloubku 60 cm, zatímco ty americké 60-80 cm, proto je opravdu důležité promyslet, kde bude případně lednice stát, aby vám nepřekážela.

Pokud jste rozhodnuti americkou lednici koupit, pak vybírejte podle funkcí a podle prostoru, který vnitřek ledničky nabízí. Některé spotřebiče nabízejí více poliček, jiné zase spíše oddělené zásuvky, pokud nebudete potřebovat minibar či vinotéku, pak můžete upřednostnit větší mrazák. Zkrátka možností je spousta a záleží pouze na potřebách zákazníka, který spotřebič mu bude nejvíce vyhovovat.