Projekt "ocelového domu" představili dnes v Košicích zástupci společnosti U.S.Steel Košice veřejnosti a také prezidentovi Slovenské republiky Rudolfu Schusterovi. Ten dnes navštívil košické hutě společnosti U.S.Steel a odpoledne se pak ještě setkal se zástupci zahraničních investorů podnikajících na východním Slovensku.

Jak novináře informoval generální manažer společnosti U.S.Steel pro výzkum a vývoj Robert Frascarelli, koncept ocelových konstrukcí "obalených" klasickými materiály se už několik let využívá ve světě a také na Slovensku může být v budoucnu řešením bytové otázky zejména pro mladé rodiny.

Společnost v současnosti staví ve vlastní režii první ukázkový "ocelový dům" v obci Krásna nad Hornádem a zanedlouho by měla v Košicích vyrůst další podobná stavba. Náklady na výstavbu prvního domu sice dosáhnou asi 2,4 miliónu korun, ovšem v budoucnosti by podle Frascarelliho mohla být jejich cena daleko nižší.

"Ocelový dům" lze podle odborníků z výzkumného centra společnosti U.S.Steel Košice postavit v průběhu jednoho měsíce za cenu minimálně o 15 procent nižší ve srovnání s klasickými stavbami za použití dřeva, cihel či betonu. Rovněž energetická náročnost domu je podle jejich tvrzení nižší kvůli dobrým izolačním vlastnostem použitých materiálů a jako další výhodu Robert Frascarelli uvedl jejich neomezenou životnost a odolnost vůči působení přírodních živlů. Konstrukce jsou totiž vyrobeny z galvanizované oceli, což jim zajišťuje vysokou odolnost i proti korozi.

Upřesnil, že tyto domky se stavějí v Americe zejména v oblastech, často postižených hurikány nebo zemětřesením. Na dotaz, zda domy s ocelovou konstrukcí nejsou "pastí na blesky" pak uvedl, že právě naopak. "I jiné stavby jsou opatřeny kovovým bleskosvodem," řekl a dodal, že kovová konstrukce bude navíc odvádět elektrický výboj do země, aniž by hrozilo vznícení dřevěných částí působením blesku. -čtk-