Chceme-li mít vysoký komfort při vaření, pečení a smažení, přitom nejvyšší kvalitu a jednoduchou údržbu, rozhodně se poohlédneme po nádobí s antiadhézním povrchem. Zdaleka přitom už nejde pouze o obligátní pánve na smažení. Tímto povrchem výrobci dnes už opatřují všechno možné kovové nádobí, které jen v obchodě můžeme najít. Nepřilnavé povrchy tak mají pánve a pánvičky, pekáče, hrnce všech velikostí, malé rendlíky, pečicí plechy, speciální grilovací pánve a speciální nízké pánve na pizzu, paellu… Mezinárodní značka teflon se u nás už dávno stala synonymem pro nepřilnavou úpravu povrchu nádobí. Ale teflonová vrstva už dávno není jen jedna, v jediné kvalitě, jako tomu bývalo kdysi. Je mnoho variant různé tvrdosti a odolnosti, nejdokonalejší z nich je momentálně „Platinum“ (eventuálně „Platinum pro“ – vyskytuje se na nádobí určeném profesionálním kuchařům). Pokrmy v nádobí opatřeném touto vrstvou už ani nemusíme opatrně míchat pomocí měkkých plastových vařeček, ale nádobí bez problémů už snese nejen dotyk, ale i seškrabání zbytků nožem nebo vidličkou či lžící. Projevuje se to i v prezentaci: „méně starostí s vaším nádobím, méně starostlivé, úzkostlivé péče“…takto a podobně je tento špičkový materiál představován spotřebitelům. Překážkou všeobecného rozšíření na nádobí domácí produkce je však prozatím vysoká cena tohoto superodolného potahu. Najdeme jej na některém italském, španělském a německém nádobí. Na visačkách velkého množství výrobků najdeme převážně označení teflon „Classic“, jako je tomu například u české remosky, nebo teflon „Prima“, což je povrch speciálně vyvinutý na nádobí určené k pečení - nejrůznější dortové a bábovkové formy, formičky a plechy. Jiným antiadhézním povrchem nádobí mohou být materiály obdobných vlastností, jako je například durit, duflon nebo xylan. U všech materiálů je samozřejmostí opatrné zacházení a péče, která je v souladu s návodem k užívání – nádobí se dotýkáme pouze doporučeným náčiním (dřevo, speciální plasty) a povrch čistíme pouze a výhradně tak, jak uvádí výrobce. Uvedena by mělo být také vhodná maximální teplota pro ten který povrch; touto informací bychom se měli při vaření řídit, abychom své nádobí zbytečně tepelně nezatěžovali a nezkracovali tak jeho životnost. Všechny zmíněné materiály jsou různě odolné a tvrdé, ale důležité pro konečnou kvalitu nádobí je také to, kolika antiadhézními vrstvami výrobce nádobí potáhne. Platí pro to docela jednoduchá rovnice: více vrstev = vyšší odolnost a vyšší kvalita = vyšší cena. Celková výška antiadhézních vrstev bývá něco mezi 4 a 10 milimetry, a i tento údaj by měl být v popisu výrobku uveden. -ag-