Kočky jsou úžasná stvoření. Při pohledu na malá, choulící se koťátka se každému na tváři objeví úsměv. Ovšem zároveň žijeme v době přeplněných útulků pro zvířata. Proto si je mnoho majitelů koček vědomo toho, že existuje nespočet důvodů, proč kočce v zabřeznutí zabránit. Naštěstí existuje mnoho způsobů, které mohou kočky na určitou dobu chránit.

1. Kastrace koček

Kastrace provedená veterinářem je jedním z nejčastěji prováděných ochranných opatření. Při tomto operativním zákroku nejsou vaječníky pouze přerušeny, jako u sterilizace, ale jsou odstraněny. Hormony tedy zůstávají v rovnováze a kočky nemrouskají. Toto řešení ovšem nejde vzít zpět.

Proč kastrovat kocoura?

Zdroj: Youtube

2. Antikoncepční pilulky pro kočky

Antikoncepce pro kočky existuje! Tablety dokáží potlačit cyklus vaší kočky, zabraňují mrouskání a tím i potenciálnímu zabřeznutí. V závislosti na přípravku jsou tablety podávány většinou týdně, nikoli denně. Jelikož se prášky podávají spolu s krmivem, je nezbytné dohlédnout na to, aby kočka tabletu opravdu snědla. Zvracení chlupů nebo průjem můžou účinek pilulky oslabit.

3. Antikoncepční injekce

Dalším prostředkem, jak kočku chránit, je injekce. Ta je aplikována vždy veterinářem. Což znamená, že kočka musí pravidelně absolvovat návštěvy na veterině. Injekce jsou vhodným prostředkem především pro chovatele, kteří potřebují kočku chránit pouze v určitém období. Můžete si být jistí, že kočka opravdu tu danou dávku hormonů do těla dostane a tam i zůstane. Nicméně mnoho chovatelů poukazuje na vedlejší účinky, neboť preparát zasahuje do hormonálního prostředí zvířete.

Vedlejší účinky antikoncepce pro kočky

Mnoho veterinářů antikoncepci zásadně nedoporučuje a raději volí kastraci. Je nutno si uvědomit, že hormonální antikoncepce není pro kočky ideální a už vůbec ne dlouhodobě možné řešení pro předcházení říje. Steroidní hormony, které se k antikoncepčním účelům používají, bohužel negativně ovlivňují hned několik důležitých metabolických procesů. Mezi nežádoucí účinky patří hnisavé záněty dělohy, nádorová onemocnění mléčné žlázy a dělohy, obezita často spojená se závažnou metabolickou poruchou vstřebávání cukrů – diabetem a poruchy funkce ledvin.

Zdroj: zooo.cz, hobbio.cz