Mezi nejběžnější druhy parazitů u psů patří blechy, klíšťata a všenky. Číhají na naše mazlíčky v lesích, loukách, ale stále častěji si nacházejí cestu i do městských parků a našich zahrad. Paraziti však mohou přenášet různé nemoci i na nás, proto nepodceňujte prevenci a chraňte sebe i své mazlíčky. Začněte chránit už nejlépe začátkem března. Určitě nečekejte na první klíště nebo jiného parazita a začněte s ochranou včas, ať jste na příchod nechtěných návštěvníků připraveni. Jaké jsou nejvhodnější antiparazitární přípravky?

Pipety spot-on

Jedná se o kapičky, které se aplikují za krk tak, že rozhrnete srst a kápnete přímo na kůži. Je to skvělá alternativa pro ty, kteří nechtějí obojek, ať už kvůli pobytu parťáka doma, či kvůli sportu. Pipety jsou vhodné také pro rodiny s malými dětmi, kterým těžko zabráníte v sahání antiparazitního obojku. Nevýhodou je jejich relativně krátká účinnost. Aplikování kapek během roku (v sezóně březen až říjen) zopakujete tak 7x.

Antiparazitní obojky

Největší výhodou obojků je, že po nasazení vydrží celou sezónu a nemusíte hlídat, kdy jste aplikovali poslední pipetu nebo kdy aplikovat jiné antiparazitikum. Na trhu najdete i čistě přírodní varianty. Pozvolné uvolňování účinných látek z obojku je navíc k psímu organismu šetrnější než v případě jiných přípravků. Ideální je volit obojek s pojistkou, která zamezí tomu, že se zvíře za obojek zahákne a nebude se moci vyvléknout. Myslete ale na to, že takové obojky se mohou ztratit a vaše investice s nimi. Nezapomeňte, že většina obojků proti parazitům začíná působit až po 7 dnech.

Spreje proti parazitům

Spreje jsou určené k přímému nastříkání na srst zvířete. Stačí tělo přestříkat tak, aby byla všechna srst navlhčena. Vyhněte se však hlavě. Výhodou sprejů je, že odpuzují parazity téměř okamžitě. Nejsou ale vhodné do vody, což je důležité vědět, pokud se pejsek v létě rád koupe.

Šampony

Speciální šampon nejen vyživí a ošetří srst, ale také ochrání před parazity. Zvířátka ho velmi dobře snáší a nemají potřebu jeho pach ze sebe setřít. Oceníte ho hlavně v případě, kdy je váš mazlíček napaden blechami či jinými parazity, které se v srsti vyskytují ve větším množství. Nevýhodou je však kratší účinnost ochrany. Šampon působí týden až dva.

Zdroj: akinu.cz, pupiky.cz