Aperiere - latinsky otevřít - je základem slova aperitiv, značící nápoj, který otevírá hostinu, který je začátkem veškerého hodování. Jako aperitiv si dlouhodobě udržuje popularitu italský vermut Cinzano, a to do té míry, že pro někoho výrazy „cinzano“ a „aperitiv“ splývají. Jako nejjednodušší aperitiv poslouží dobře vychlazený vermut s kolečkem citronu. Jako aperitiv jsou ale vhodné také míchané nápoje – koktajly, mnohé z nich právě na bázi oblíbeného Cinzana. Aperitiv Cinzaco Míchací sklenice, led, 5 cl červeného vermutu Cinzano, 1 cl likéru angostura hořká, citronová kůra, soda (na 2 porce). Lžíci ledu vložíme do velké míchací sklenice, přidáme Cinzano, angosturu a po zamíchání vlijeme do dvou koktajlových sklenek. Přelíváme přes jemné sítko. Nad hladinou zlomíme kousek citronové kůry, aby vůně silic prostoupila koktajlem. Dolijeme chladnou sodou. Bronx Tento koktajl je obzvláště vhodný jako aperitiv. K přípravě dvou porcí potřebujeme: 2 cl likéru Orange gin, 2 cl červeného Cinzana, 2 cl bílého vermutu, 2 cl pomerančové šťávy, led. Do šejkru vložíme polévkovou lžíci drceného ledu, přidáme ostatní přísady a energicky protřepeme. Lijeme přes sítko do dvou koktajlových sklenek. Přidáme kolečko menšího citronu bez kůry. Martini dry K výrobě jedné porce potřebujeme: 2 cl ginu, 2 cl suchého vermutu bílého, střik hořkého pomerančového likéru a jednu olivu. Do míchací sklenice na led přilijeme všechny ingredience, po lehkém zamíchání přes sítko vlijeme do středně velké koktajlové sklenky. Vložíme olivu. Ali baba 2 cl červeného Cinzana, 2 cl cherry brandy, 2 cl ginu, dvě kompotované třešně, dvě lžíce ledu (z tohoto množství vyrobíme dvě porce aperitivu). Polévkovou lžíci ledu vložíme do míchací sklenice a přidáme vše ostatní. Pomalu zamícháme a přes jemné sítko vlijeme do malé koktajlové sklenky. Přidáme kompotovanou třešni. -ag-