Za několik dní bude v londýnském Design Muzeu otevřena výstava Johna Pawsona, známého britského architekta, což je důvod představit jeho tvorbu. O jeho výjimečné realizaci v západních Čechách, klášteře trapistů, jsme psali před sedmi lety (článek najdete zde).

John Pawson získal nálepku architekta-minimalisty, mimo jiné i díky nesmlouvavému přístupu k navrhování staveb. Pokud Pawsona u nás někdo před stavbou kláštera znal, pak spíš jako architekta, který navrhl obchod Calvina Kleina na Manhattanu. Podle jeho slov je ale architektura hlavně vášní pro prostor. Už od dětství ho přitahovala jednoduchost, jeho kniha Minimum pak byla pokusem uspořádat myšlenky a analyzovat různé zdroje, které by pomohly dát tvar jeho architektonickému zaujetí. Zdroje těchto vlivů jsou různé a sahají od prehistorické mexické architektury přes japonskou kulturu dvacátého století až k modernismu Miese van der Roheho. „Člověk se může nechat inspirovat stavbou nebo třeba miskou. Význačnou roli tu hrají mé roky strávené v Japonsku, stejně jako každoroční návštěvy cisterciáckého opatství v Le Thoronet v Provence,“ říká o své tvorbě Pawson.

John Pawson se narodil roku 1949 v Halifaxu v hrabství Yorkshire, pracoval v rodinném textilním podniku a poté odjel do Japonska. Tady několik let učil angličtinu na univerzitě v Nagoji, při výletu do Tokia navštívil studio architekta a designéra Šira Kuramaty. Po návratu do Velké Británie začal studovat architekturu v Londýně a v roce 1981 založil vlastní studio. V roce 1996 napsal knihu Minimum, ve které se zabývá minimalismem, jednoduchostí v umění, architektuře a designu.

John Pawson začínal interiérovými pracemi například pro spisovatele Bruce Chatwina, operního režiséra Pierra Audi nebo sběratelku umění Doris Lockhart Saatchi. Kromě toho navrhoval galerie v Londýně, Dublinu a New Yorku. V další etapě své tvorby pracoval například pro Calvina Kleina na Manhattanu. Tento butik mu přinesl poměrně velký ohlas. Za cisterciácký klášter v Novém Dvoře byl nominován na cenu Miese van der Roheho. John Pawson je také autorem jevištní scény pro sbor Královského baletu v Royal Opera House. Je ženatý a má dvě děti.

Pokud budete mít na podzim nebo v zimě cestu do Londýna, nenechte si jeho retrospektivní výstavu ujít. Vyjít k ní má i katalog.

Výstava John Pawson / Plain Space Od 22. září 2010 do 30. ledna 2011 Design Museum, Londýn www.designmuseum.org

-var- Foto: Design Museum Londýn a uvedení autoři fotografií