Neutrální výmalba

Zářivě žlutá barva kuchyňské linky byla zvolena velmi odvážně. Protože výrazné barvy mají tendenci brzy zevšednět, naznačuje tato volba dlouhodobou a nejspíš celoživotní preferenci žluté v této domácnosti. Jasné, pestré barvy milují sousedství neutrálních odstínů, vedle kterých jejich půvab nejlépe vyzní, zatímco s další výraznou barvou si vzájemně konkurují a přetahují o pozornost. Žlutá tak předurčuje výmalbu blízké zalomené stěny se dvěma dveřmi, kterou hodlají majitelé nově vymalovat. Ideální volbou bude šedá, která se žlutou vytváří harmonický pár, jak už dokazuje pracovní deska a stříbřité hliníkové doplňky.

Zajímavý povrch

Výmalba zalomené stěny u kuchyně kvalitní barvou ve středně šedém tónu s hedvábně matným povrchem je sázkou na jistotu. Změna by byla jednoduchá, rychlá a cenově dostupná. Protože v interiéru převažují chladné elegantní materiály (kov, sklo, lakované povrchy) proteplené dřevem jen velmi mírně, nabízejí se v tomto kontextu i alternativní povrchové úpravy. Jednou z nich je cementová stěrka napodobující surový beton, která v interiéru vytvoří efektní a výtvarně silný prvek. Lehce industriální nádech této povrchové úpravy vytvoří s teple žlutou kuchyní, vysokým kobercem a dřevěným nábytkem zajímavý kontrast.

Vzorovaná tapeta

Protože v interiéru zcela chybí vzory, je šance vnést je sem spolu se vzorovanou tapetou. S respektem ke stávajícímu barevnému konceptu by měla být stejně jako výmalba nebo cementová stěrka z předchozích verzí šedá. Výhodou tapety je kromě vzoru i možnost metalického lesku, který by šedé obzvláště slušel a propojil ji s hliníkovými detaily kuchyně. Její vzor by měl být - podobně jako celý interiér - jednoduchý a efektní. Tyto požadavky nejlépe splňují geometrické vzory tapet v tzv. retro stylu. Nevkusně pestré a lehce infantilní textilní doplňky na sedačce by v této verzi nahradily polštářky rozvíjející vzor tapety.

ČTĚTE TAKÉ:

Nevzhledné topení

Bílé těleso topení, které nyní na bílé stěně milosrdně zaniká, s jakoukoliv změnou barvy pozadí nepříjemně vynikne. Nejjednodušší řešení se nabízí ve verzi s novou výmalbou. Firma Dulux nabízí 15 000 odstínů výmalby a ve stejných odstínech také univerzální barvu na kov a dřevo. Při použití identického odstínu lze topení s novým nátěrem nechat doslova „zmizet“. Verze speciální stěrky vyžaduje specifický přístup. Na stěrce s lehce industriálním vzhledem by zajímavě vyniklo topení s nečekaně zářivě žlutým nátěrem v odstínu kuchyňské linky. Na pozadí luxusní metalické tapety by nejlépe působil skleněný kryt topení z lacobelu.

Neukotvený stůl

Jídelní stůl nemá v interiéru adekvátní místo. Působí téměř nepatřičně - zasunutý mezi záda sedačky a rameno kuchyňské linky. Jeho pozici a význam je třeba posílit. Oblíbeným prostředkem k tomu je závěsný lustr, který by nad jídelním stolem neměl chybět. Stávající typ svítidla je určen do chodeb a funkci závěsného svítidla s intimním kuželem směrovaného světla suplovat nedokáže. Navíc závěsný lustr s výrazným stínidlem nabízí možnost zopakovat některou z použitých barev nebo sem vnést další barvu, která obohatí stávající barevné schéma. K zářivě žluté a jasně červené se hodí například fialová.

Vestavěná nika

Další možností, jak zvýraznit a zatraktivnit místo pro rodinné stolování je vybudování sádrokartonového rizalitu, který bude mít hned několik funkcí. Především jasně vymezí místo jídelního stolu v rámci dlouhé stěny. Dále svou barvou, případně povrchovou úpravou naváže na řešení stěny v kuchyni a dodá jí přesvědčivost. Rizalit opticky oddělí bílý stůl od bílé stěny, takže přestane působit dojmem, jako by z ní vyrůstal. Vestavbou několika nik na hloubku rizalitu získají stolovníci příruční úložný prostor na slánku, cukřenku, ubrousky apod. Vytvořením větší osvětlené niky pro obraz získá jídelní stůl vlastní výtvarný prvek v odpovídajícím rámu.