Na tradiční přírodní materiál se spoléhá hodně stavebníků, ze dřeva staví kdekdo. Ve francouzském Toulouse to však vzali z gruntu a tam, kde bývala průmyslová zóna, vybudovali celou čtvrť převážně ze dřeva. Přesněji: přírodní materiál je zastoupený zhruba ze tří čtvrtin.

Běžně se ze dřeva staví například sruby. Podívejte se na ty nejhezčí:

Zdroj: Youtube

Na dvě půlky

Ekologická čtvrť nazvaná La Cartoucherie zabírá asi 13 000 m² a zahrnuje více než 130 bytů a několik tisíc metrů čtverečních komerčních a veřejných prostor. Dělí se na dvě hlavní části – desetipodlažní hotel na okraji náměstí na východě, kde je větší ruch, a obytné soubory s obchody a občanskou vybaveností na klidnější západní straně. Hotel a bytové domy se postavily z prefabrikovaných dřevěných modulů, na fasády se použily terakotové panely.

Všude, kde to dává smysl

Dřevo se také uplatnilo například na stěnách obytných budov. Příčky v interiérech se navíc dají v případě potřeby upravit, a tak se flexibilně přizpůsobit lidem, kteří tu budou bydlet. Dřevo se zkrátka používá všude tam, kde má své opodstatnění. A třešničkou nikoliv na dortu, nýbrž na základnách, na nichž bytové domy stojí, jsou zahrady.

Za čtvrtí La Cartoucherie stojí rakouský architekt Helmut Dietrich ze studia Dietrich/Untertrifaller Architekten, projekt vznikal ve spolupráci s architektonickou kanceláří Seuil Architecture.

Chcete vědět více?

V dubnu proběhne Salon dřevostaveb, největší přehlídka současné architektury ze dřeva. Právě při jeho zahájení se můžete setkat s Helmutem Dietrichem, který bude 19. dubna přednášet o dřevu v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Zdroj: Salon dřevostaveb