V odlehlé části přímořské oblasti Costa Blanca, pouhých pět kilometrů od pobřeží, vyrostl rodinný dům „Vivienda en Elche“. Jednopatrová novostavba z dílny architektonického studia Estudio Arn Arquitectos na první pohled zaujme výrazným kontrastem otevřených a uzavřených ploch fasády. Křídla posuvného systému Schüco ASS 77 PD.NI na celou výšku místností a hlavně po celé délce fasády umožňují téměř neomezené panoramatické výhledy směrem na jihozápad, do zahrady s bazénem. Otvírat je lze dle libosti – v závislosti na teplotě, ročním období i náladě obyvatel domu.

Z architektonického hlediska chtěli autoři ze studia Estudio Arn Arquitectos odkázat na stavební sloh venkovských domů, který je pro tento region typický. Odrazil se především v sedlové střeše a také v použití přírodního světlého kamene pro vnitřní i venkovní podlahy a pro severní fasádu. Tradiční prvky tvoří výrazný kontrast s vertikálními žaluziemi, s vnitřním dřevěným obložením z tropického irokového dřeva původem z Afriky, s velkoformátovými prosklenými fasádními panely v hliníkových rámech a s pohledovým betonem.

Chráněný ze severu, otevřený k jihozápadu

Půdorys domu se skládá ze čtvercové hlavní budovy a protáhlého křídla, které z ní vystupuje směrem na jihozápad pod úhlem 45 stupňů. Kontrastující pojetí fasády dvou propojených částí stavby odpovídá rozdílným zónám využití. Do kubusu byly umístěny ložnice, šatny a koupelny, diskrétně skryté před pohledy zvenčí. V šikmo připojeném křídle se pak nachází obývací prostor, jídelní část a kuchyňský kout, které jsou orientovány směrem k terase, zahradě a bazénu a do kterých jsou částečně začleněny i venkovní prostory.

Přirozené světlo proniká do severně orientovaných ložnic a koupelen okny a prosklenými dveřmi, z nichž některé se otevírají do vnitřního atria skrytého před zraky kolemjdoucích (hliníková okna Schüco AWS 65 BS a Schüco AWS 50.NI). Díky dřevěným žaluziím toto atrium stejně jako ostatní části severní fasády výrazně kontrastuje se světlými barvami fasádních obkladů a dlažby z přírodního kamene na podlahách.

Mírné zimy a teplá léta – právě tyto středomořské klimatické podmínky ovlivnily podobu i konfiguraci posuvného systému. Společnost Schüco nabízí posuvný systém ASS 77 PD i v tepelně neizolované verzi „NI“, která se dokonale hodí do teplejších klimatických pásem. Uplatnil se i v projektu Vivienda en Elche, v kombinaci s izolačním dvojsklem opatřeným speciální stínicí vrstvou. V rámci speciální úpravy byla křídla osazena bezpečnostním sklem v třídě odolnosti 2 – požadavek na zvýšenou odolnost vůči zlodějům, který okenní systémy Schüco AWS 65 BS a AWS 50.NI nainstalované v tomto domě splňují také.