Letošní ročník festivalu Open House Praha 2023 začíná v pondělí 15. 5. Provází ho řada oblíbených doprovodných akcí včetně komentovaných vycházek. Ale nejvíce si ho užijete příští víkend, kdy se otevře více než sto běžně nepřístupných objektů či staveb s bonusem navíc.

Šetříme váš čas, mrkněte na rychlo-pozvánku:

Zdroj: Youtube

Proč vyrazit do ulic

Na pražském festivalu otevřených domů je sympatické, že zve do objektů různých architektonických stylů. Poznávat můžete stavby historické, z doby nedávno minulé i ryze současné. Mezi letošní novinky například patří druhá nejvyšší budova v České republice a současně první mrakodrap, který u nás vznikl. Bavíme se o budově bývalého Motokovu na Pankráci, který se postavil v 70. letech pod vedením architekta Zdeňka Kuny (v jeho tvorbě nelze přehlédnout inspiraci slavným architektem a designérem Ludwigem Mies van der Rohe). Z dalších novinek zmiňme Keramický salonek od Jana Kotěry v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historickou loděnici Českého Yacht Klubu, který si letos připomíná 130 let od svého založení.

Další oslavenec

Když už jsme v úvodu naťukli jednu stovku, přidejme další. V srpnu si připomeneme sto let od narození architekta Karla Pragera, autora celé řady brutalistických staveb. Včetně dodnes diskutovaného objektu bývalého Federálního shromáždění. Tuto stavbu můžete prozkoumat stejně jako Novou scénu Národní divadla (letos slaví čtyřicítku), jejíž skleněnou fasádu jistě znáte. Nebo známou bankovní budovu na Praze 5, případně centrální kotelnu s nepřehlédnutelným komínem, jež dodnes slouží Všeobecné fakultní nemocnici.

Tyhle stavby asi znáte, ale autora ne

Vilu Grébovku (přesněji: Gröbeho vilu) v Havlíčkových sadech i Lannovu vilu v Bubenči řadíme mezi novorenesanční stavby. Ještě lépe: mezi nejkrásnější novorenesanční stavby u nás. Obě přišly na svět ve 2. polovině 19. století díky architektovi s kouzelným jménem. Antonín Viktor Barvitius by letos oslavil 200 let od narození, tedy kdyby existovala nesmrtelnost. Nicméně jeho projekty nesmrtelné jsou, což stoprocentně platí i pro novorenesanční kostel sv. Václava na Smíchově inspirovaný florentskou renesancí.

Novostavby i technické památky

Baví vás ryze současná architektura? Tak se stavte v Bořislavka Centru (kdo často míří na letiště, pak tento komplex budov zná minimálně z taxíku). Její architektura v podobě několika krystalů sbírá odborné ceny u nás i v zahraničí, ale krásná je také zevnitř. Hravé kanceláře společnosti Pricefx zase patrně budou bavit fanoušky hry Minecraft. Nicméně pokud jsou vám bližší technické památky, račte si vybrat: je libo navštívit bývalý pivovar, vodárenskou věž, plynojem nebo třeba továrenskou halu?

Tohle nepřehlédněte

  • Některé objekty budou otevřené celý příští víkend 20. až 21. 5., jiné jen v jeden den. Ověřte si to na webu pořadatele, než se někam vypravíte. Vstup je zdarma.
  • Festival nabízí celou řadu akcí včetně komentovaných prohlídek (a některé jsou vysloveně cílené na děti), přednášek či debat. Doprovodný program začíná v pondělí 15. 5. a trvá celý týden.
  • Festivalové infocentrum najdete v prostorách Nové scény Národního divadla.

Zdroj: Open House Praha