Přestože vám představujeme tři objekty, stále se bavíme o jednom. To jen čas se tu a tam „opřel“ o letohrádek Bažantnice v Nových Hradech. Poslední proměna trvala zhruba deset let a výsledkem je rodinný dům, v němž je radost žít.

A teď trochu přeskakujeme, ale musíme. Tohle video vám totiž prozradí autory poslední proměny. Chcete vidět, jak bydlí?

Zdroj: Youtube

Jak šel čas

Historie tohoto objektu je opravdu zajímavá. V 18. století tady totiž stával barokní domek pro zahradníka. A i když šlo o baroko, stavba byla velice umírněná, vlastně jednoduchá. V 19. století se razantně proměnil v nazdobenou novogotickou cottage na víkendy. To už patřil rodu Buquoyů, kteří měli nedaleko svoje hlavní sídlo. Další přestavba ho postihla v roce 1948. Nazdobená novogotika vzala za své, letohrádek začaly užívat naše zestátněné lesy. A v době, kdy se k němu dostal současný majitel, už měl trochu namále. Kdysi nádherná stavba z kamene a cihel nebyla už nějaký ten čas obývaná, a začala uvadat.

Zastavení zkázy

Právě tehdy, v roce 2010, letohrádek koupil soukromý investor. A obrátil se na architekty Tomáše Petráška a Terezu Květoňovou (oba ateliér Debyt), aby objektu vrátili jeho novogotický vzhled. Proč to nakonec dopadlo jinak?

Dejme slovo projektantovi

„Původní projekt skutečně znamenal návrat novogotické tváře letohrádku, na kterou jsme prováděli důkladnou rešerši. A dokonce už začala rekonstrukce. Obnovily se například stavební otvory oken a dveří odpovídající novogotickému vzhledu. Některé byly částečně zazděné, jiné posunuté. Po vybourání jsme například objevili původní omítku ostění vstupních dveří s profilováním a lomeným obloukem. Provedla se také sanace vlhkého zdiva injektáží, odstranily se staré podlahy. Částečně se upravily vnitřní nosné zdi. Nicméně náklady na uvažovanou novogotickou repliku se vyjevily neúnosnými, a investor zvažoval prodej,“ vysvětluje architekt Tomáš Petrášek, který je autorem projektu, rekonstrukce a rovněž spoluautorem zahrady.

Změna kurzu

Po nějaké době však majitel přehodnotil jak prodej, tak původní záměr, a nastala 2. etapa rekonstrukce. Prvotní úvahy se zredukovaly, přestalo se usilovat o novogotický vzhled. Současně se zeštíhlily i původní představy rodinného bydlení. Upustilo se od dostavby ložnice i proměny podkroví na apartmány. Investor však stále chtěl, aby výsledná rekonstrukce upomínala na původní architekturu letohrádku. Jen jednoduššími a novodobými prostředky.

Rekonstrukce je však zajímavá i tím, že probíhala doslova v sousedském duchu, mnohé dílčí práce prováděli místní řemeslníci, stavbu koordinoval investor.

Zajímá vás:

- co všechno se v letohrádku Bažantnice změnilo, a co se naopak zachovalo?

- jak vypadá nejen navenek, ale také uvnitř?

- co přinesla změna dispozic?

- jak se taková stavba vytápí?

- která dřevina hraje prim a kde všude je použitá?

Tohle a mnohem více najdete v časopisu Dům & Zahrada, který pro vás právě připravujeme a vyjde 18. května.

Tohle a mnohem více najdete v časopisu Dům & Zahrada, který pro vás právě připravujeme a vyjde 18. května.