Když si rodina s dětmi po delším pátrání našla v jedné pražské vile bydlení odpovídající velikosti, chtěla se nastěhovat co nejdříve. Nakonec to nebylo tak rychlé, od začátku projekčních prací k pořízení fotografií hotového interiéru utekly asi dva roky. Ale vyplatilo se.

Krása má mnoho podob. Co byste řekli dalšímu elegantnímu interiéru?

Zdroj: Youtube

Změna plánu

Původně se měly upravovat koupelny a ložnice, jenže na menší změny se začaly nabalovat další. „Když bylo jasné, že se bude měnit například příčka, dávalo smysl odstranit i podhled, pořídit nové osvětlení, domyslet truhlářské prvky na míru a podobně,“ vysvětluje Veronika Kommová, která s Martinem Ptáčníkem (oba architektonické studio Collarch) proměnu navrhovali. Mnoho věcí vznikalo za pochodu i kvůli tomu, že k původní podobě bytu nebyly příliš podrobné podklady.

Všechno má svůj důvod

Investor nechtěl minimalistické bydlení, dal přednost stylovému řešení, jež současně nabídlo zázemí pro umělecké a starožitné předměty, které může průběžně doplňovat. Prostorný byt má tři ložnice, hostinský pokoj, velkorysý obývák s kuchyní a dvě zimní zahrady (jedna slouží jako jídelna, druhá jako pracovna).

Změna neprobíhala bezhlavě, klient chtěl zachovat maximum původních prvků. Zůstaly dubové parkety, jež byly v dobrém stavu, kdežto novodobé mahagonové v původní ložnici spojené s koupelnou se měnily za dubové, případně dlažbu. Zachovaly se rovněž interiérové dveře stejně jako vestavěné skříně v chodbě, oboje s dubovou dýhou. Právě tato dřevina předurčila další vestavěný nábytek. Volně stojící kusy si řešil investor.

Interiér roku

Interiér roku
Soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu, každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Vítězové osmého ročníku soutěže budou vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení Living forum, který proběhne 16. května 2023 v pražském DOXu. Více se dozvíte na www.interierroku.cz. Časopis a webové stránky DŮM & ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže.

Chvála umění

Centrem bytu je obývací pokoj zařízený ve stylu prvorepublikového salonu. Z mnoha zajímavostí zmiňme originální krb, který se stal dalším uměleckým dílem. Sochař Vojtěch Trocha ho ozvláštnil stylizovanými trámy, jež se od ohniště rozbíhají na stěny. A kresby na stropě maloval přímo na místě grafik Vojtěch Hrubant. Oba pánové "mají na svědomí" rovněž velezajímavé ocelové dveře vedoucí z hlavní obytné místnosti do vstupní haly. Směrem do oýváku je dekoruje lept, z druhé strany nesou jeden z obrazů.

Zajímají vás další detaily? Třeba proč grafik pokreslil strop? A čím? Jak vznikaly stylizované trámy krbu, z čeho jsou vyrobené? Má betonová lavice v hale nějakou speciální úpravu, když se tak krásně leskne? A je složité nechat zářit kámen v koupelně, který díky podsvícení evokuje slunce? To vše a mnohem více se dozvíte v dubnovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 16. března.

Zdroj: DŮM & ZAHRADA, Collarch