Až budete v našich nejslavnějších lázních, určitě se jděte podívat na unikátní sál, za nímž stojí studio Petr Hájek Architekti. A samozřejmě i na jeho "kulisy". Památkově chráněná budova Císařských lázní v Karlových Varech se otevře veřejnosti už 17. června.

Chcete vidět další projekt studia Petr Hájek Architekti?

Zdroj: Youtube

Originální vestavba

Unikátní sál zaujme na první pohled výraznou červenou barvou, na ten druhý provedením. Moderní vestavba totiž stojí na několika ocelových nohách ve dvoraně novorenesančního objektu Císařských lázní. Ale tak, aby nedošlo k těsnému spojení s historickou budovou. Jednotlivé díly se na místo dopravily přes otevírací střechu, až pak se spojovaly. A nemusí tu být napořád. Všechny zásahy jsou nejen přiznané, ale také v případě potřeby vratné.

Autorem projektu je studio Petr Hájek Architekti. Sám Petr Hájek se nechal slyšet, že navrhovat tuto stavbu bylo jako modelovat plachetnici v láhvi. „Nejprve jsme museli vše vyrobit a nanečisto sestavit v hale, abychom věděli, že nic nechybí. Poté bylo nutné vše očíslovat, rozložit a zase sestavit v atriu budovy,“ uvádí. Rovnou s potřebnými technologiemi, na místě se využila pouze napojení na elektroinstalaci.

Koncerty, divadlo, plesy…

Nový sál poslouží mnoha účelům, kromě jiného tady budou probíhat koncerty Karlovarského symfonického orchestru, ale také divadelní představení, plesy a jiné kulturní akce. Proto bylo třeba prostor řešit variabilně, a tomu napomáhá pohyblivá výška hlediště. S ohledem na odlišný charakter uvažovaných akcí se řešila rovněž akustika. Jeviště je vybavené posuvnou akustickou stěnou a panely, které se budou natáčet podle konkrétních požadavků. A podle toho pracovat se zvukem (pohltí ho, nebo odrazí, případně rozptýlí). Když budete chtít, za pár týdnů si to můžete ověřit na vlastní uši.

Zdroj: Petr Hájek Architekti