Světová stavba roku

Quay Quarter Tower (QQT)

3XN Architects


Nedaleko Opery v Sydney stála vysoká kancelářská věž, která už výrazně funkčně i morálně dosloužila. Její základ dokázalo vzít studio 3XN Architects a navrhli přestavbu a dostavbu z pěti naskládaných posuvných objemů. I když jde opět o kancelářský objekt, principem je jakási vertikální vesnice, která vytváří pocit komunity a poskytuje prostory zaměřené na spolupráci, zdraví, pohodu a venkovní terasy.

Podívejte se na celý projekt tohoto mrakodrapu:

Zdroj: Youtube


Světový interiér roku

Dětská knihovna Pingtan

Condition_Lab


Knihovna je malá dřevěná stavba, která čerpá z typologie tradičních domů „Dong“ a skládá se především ze dvou propletených točitých schodišť. Projekt se soustředil na zachování tradiční kultury pro mladé uživatele s vnořením mladého designu. Porotci byli nadšeni tradičním řemeslným zpracováním a tím, jak posunuje architekturu k užitkovosti. Děti, tedy uživatelé této nádherné stavby, si mohou hrát na schodech, sáhnout si po knížce nebo komunikovat se svými kamarády prakticky kdekoli. Vše je dosažitelné, funkční a příjemné.

Zde video o projektu knihovny:

Zdroj: Youtube


Budoucí projekt roku

Dream Pathway

CAAT Studio


Spojení mezi sportovně rekreačním parkem a centrální ulicí v íránském Teheránu se teprve bude stavět. Už dnes ale nadchlo architekty z celého světa, kteří ocenili, jak interaktivně přesouvá cyklisty a pěší mezi čtyřmi různými zónami pomocí různých materiálů, udusané zeminy a geometrických tvarů.


Krajina roku

Venkovská krajina Gaodang


Čínský tradiční venkov mizí přímo před očima. Ovšem ne všude. Tady porotci projekt ocenili jako „neuvěřitelně citlivé schéma ochrany vesnice, které vdechne život čínskému venkovu“. Projekt není výsledkem jen jednoho studia, ale sedmi různých zainteresovaných stran za posledních sedm let, který zajistil, že tato venkovská komunita přetrvá i do budoucna.

Další vybrané speciální ceny:

Cena za nejlepší využití certifikovaného dřeva: Paseo Mallorca 15 od OHLAB
Cena za nejlepší využití barev: Harvard University District Energy Facility od Leers Weinzapfel Associates
Inženýrská cena: Orange Village – ředitelství Koffi & Diabaté Architectes
Cena za malý projekt roku: Jídelní prostor v DevaDhare od Play Architecture

a další.

Titulní fotografie: Vítěz WAFX BAD - Built by Associative Data + Guallart Architects

Návrh projektu Věž života pro Dakar. Jedná se o energeticky pozitivní konstrukci obalenou na místě potištěnou zemní membránou, která funguje jako živý systém mobilizující ekonomiku zdrojů, energie, vody, vzduchu, kultury a robotiky.

Více fotografií najdete nahoře ve fotogalerii.

Zdroj: World Architecture Festival