Vtip jakýchkoliv nudlí na asijský způsob není jen v základních surovinách, ale také v dochucovacích přísadách. Vůbec jich nemusí být mnoho, zato opravdu kvalitní.

Hlídejte si, co kupujete

Nabízíme vám vyzkoušený a ověřený recept, ve kterém hrají roli dochucovadel sójová a ústřicová omáčka. U sójovky je lepší dát přednost přirozeně fermentovanému produktu, například od značky Kikkoman. U ústřicového omáčky si všímejte podílu výtažku z ústřic. Často se totiž můžete setkat s tím, že v ústřicové omáčce se nachází jen minimum výtažku z ústřic, třeba ještě méně než jedno procento obsahu. A někdy se podíl výtažku ani neuvádí. Nám se osvědčila omáčka s 30procentním obsahem výtažku z ústřic značky Maekrua. Naplánujte si nákup dopředu pomocí on-line letáků.

Suroviny pro 4 osoby: 200 až 250 g rýžových nebo jiných nudlí, 2 kuřecí prsa, 1 mrkev, 1 červená paprika, 1 cibule či svazek jarních cibulek, 1 pórek, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička (pokud nemáte rádi pálivé, nedávejte ji), 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce ústřicové omáčky, sůl, arašídy, 2 lžíce oleje

Postup: Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a rozpulte je, nebo nastrouhejte na nudličky. Papriku a pórek nakrájejte na tenké nudličky, chilli papričku na kolečka, cibuli a česnek nadrobno. Očištěná kuřecí prsa nakrájejte na co nejtenčí proužky. Arašídy nasekejte nahrubo. Ve woku nebo hluboké pánvi rozpalte olej, vsypte cibuli a česnek, krátce orestujte. Potom přijde na řadu kuřecí maso, a až bude dobře orestované ze všech stran, přidejte zeleninu. Opékejte několik minut a promíchávejte. Podstatné je, aby maso bylo propečené (proto ho krájíte na opravdu tenké proužky) a zelenina poloměkká. Nakonec přilijte sójovou a ústřicovou omáčku. Promíchejte, vsypte nudle (některé se vaří pár minut, jiné stačí vložit do horké vody – postupujte podle návodu na obalu) a znovu promíchejte. Na závěr podle chuti dosolte. Podávejte s oříšky, ale pokud je z nějakého důvodu nemusíte, klidně je oželte. Nudle budou vynikající i bez nich.