Koho by nepotěšil puget řezaných květin. Jejich velkou nevýhodou ale je, že pokud se o ně dobře nepostaráme, tak dlouho nevydrží. Na výdrž řezaných květin má vliv celá řada faktorů, od úpravy stonků, přes vlhkost v místnosti, až po to, jaké vlastnosti má voda ve váze. A právě na péči o vodu se podíváme.

Proč nám vadnou květiny?

Řezaným květinám se nejlépe daří ve vlažné až mírně teplé vodě. V závislosti na druhu květiny je vhodné uzpůsobit množství vody ve váze – růže mají rády hodně vody, která ve váze sahá až do poloviny stonků, zato u tulipánů můžete vodou více šetřit a nalít ji do jedné třetiny.

Nevyhazujte hnojivo z květinářství

Pouhá pravidelná výměna vody květinám nestačí. Její vlastnosti je třeba něčím ozvláštnit. Zaručeně spolehlivou metodou jsou různé druhy hnojiva. Nikoho asi nepřekvapí, že květiny vám vydrží déle rozkvetlé, pokud k nim přidáte hnojivo na květiny. Těch existuje celá řada a zpravidla si je můžete zakoupit přímo v květinářství nebo na internetu. Většina z nich obsahuje kyselinu citronovou, která snižuje pH vody, čímž ji okyseluje.

Oslaďte to vodě

Vedle speciálních hnojiv existuje tzv. cukrové hnojivo. To si můžete na rozdíl od květinového vyrobit sami. Stačí do vázy přidat lžíci cukru, který tak dodá květině důležité živiny. Spolu s ním přidejte lžíci octa, který má antibakteriální účinky.

Další variantou je naředit vodu limonádou nebo sodovkou. Tyto nápoje totiž rovněž obsahují cukry bohaté na živiny. Podle objemu vody přidejte čtvrtinu až polovinu hrníčku.

Aspirin ne, mince ano!

Po internetu koluje celá řada domácích pokusů, které ukazují, že tolikrát omílaný aspirin nebo alkohol je neefektivní. Naopak osvědčenou metodou jsou mincové peníze. Ty totiž mají antibakteriální účinky podobně jako ocet. Ty opět můžete kombinovat s trochou cukru.

Zdroje: bydleni.instory.cz, prozeny.cz, cleanipedia.com, chalupari-zahradkari.cz