Byty v původně industriálních zónách velkých měst začínají být velmi výhodné. Průmysl z center měst odchází a čtvrti se zcela mění. Příkladem ze zahraničí mohou být například londýnské Docklands. Koupit tzv. loft nebo byt v přestavěné továrně je dnes v podstatě jediná možnost, jak pořídit byt téměř v centru za přijatelné peníze.

Dvě cesty

Ať žijí brownfields! Pro velká města je dnes charakteristická řada opuštěných továren a manufaktur, tzv. brownfields. Nacházejí se často v atraktivních lokalitách, kde se volné pozemky už vůbec nevyskytují. Existují dvě cesty, jak se s brownfields vypořádat. Jednou je vše zbourat a začít stavět znova a druhou, tou zajímavější, je udržení určitých historických stop, které pak dodávají celému místu výjimečnou atmosféru.

Bydlení v továrně

Lofty vznikají v bývalých továrních halách a i přes luxusní interiér si zachovávají tak trochu syrový, industriální vzhled. Otevřenost prostoru skýtá nevídané možnosti a jeho řešení bývá velice originální. Ne všechny bývalé továrny jsou však pro takovou přestavbu vhodné. Například budovy, které původně sloužily strojírenskému průmyslu, bývají velmi kontaminované a v takovém případě je lepší je využít pro kanceláře nebo pro výstavbu obchodního centra. Nedostatek vhodných objektů řeší tzv. kvazilofty, nové budovy ve stylu starých továren.

Kde hledat?

K nejvýrazněji a nejrychleji se měnícím částem našeho hlavního města patří např. Holešovice. Stovky nových bytů, návrat restaurací, firem i služeb a miliardové investice mají změnit Holešovice k nepoznání již do roku 2015. Zajímavým projektem je revitalizace holešovického přístavu. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších projektů v Evropě. Součástí vskutku nadstandardní občanské vybavenosti bude mj. přístaviště pro jachty.

Nejsou jediné

Další významnou proměnou prochází Karlín, kde byl rozsáhlý průmyslový komplex zčásti přestavěn, zčásti úplně odstraněn a začala zde také rozsáhlejší regenerace veřejného prostranství. K rozvíjejícím se oblastem patří i pražský Smíchov, především v okolí tzv. Nového Anděla, který se stal důležitým kulturním, administrativním a nákupním centrem. Místo po původní zástavbě nově zaplňují také bytové projekty, což je v pěší vzdálenosti od řeky, Petřína a Malé Strany velmi příjemné.

A Morava?

Za zmínku jistě stojí velmi vydařená přestavba bývalé textilní továrny Moravan Brno v polyfunkční objekt s atypickými byty a komerčními prostorami, s citlivým zachováním prvků industriální architektury a zároveň využitím soudobých materiálů a moderních pracovních postupů. Zajímavá je také právě probíhající rekonstrukce ostravské Karoliny, která má na rozloze 32 hektarů zahrnovat kromě bytů i obchody, společenská centra a kanceláře, nebo revitalizace bývalých továren v Jihlavě, kde by měl vyrůst City Park.

-jam-Foto: www.profimedia.cz a archiv