Krátký průnik historií kávy

Jak se k nám popíjení kávy dostalo? První zmínky o keři kávovníku datují historici okolo 6. století v Etiopii. Tamní obyvatelé kávové plody nejprve jen žvýkali. Pak jednou došlo k požáru, který postihl i kávovníky. Při kontaktu s ohněm se červené bobule krásně rozvoněly. A to vedlo k tomu, že domorodci začali plody kávovníku pražit úmyslně.

Do Evropy se káva dostala na konci 16. století. Do prvních kaváren jste si mohli zajít až o pár desítek let později. Tamní barista by vám připravil jen odvar z pražených zrn. Typického turka, kterého znáte určitě z kuchyně své babičky, byste dostali až mnohem později. A espresso? To společně s espresso kávovarem vynalezl v roce 1901 Ital Luigi Bezzera.

Automatický kávovar ušetří cenné minuty vašeho rána

Pákové kávovary jsou stylové a připraví vám bezkonkurenčně tu nejlepší možnou kávu. Ale problém je ten, že pokud nemáte dostatečné zkušenosti s přípravou kávy, pravděpodobně vám do hrnku vyteče něco jako káva, ale rozhodně to nebude espresso jako z italské kavárny.

Nechcete trávit každé ráno tím, že si budete muset pohlídat veškeré faktory, které mohou ovlivnit výslednou chuť kávy? V tom případě sáhněte po kávovaru, který to všechno vezme na sebe. Pořiďte si automatické kávovary.

Jednoduše si vyberete požadovaný druh kávového nápoje, stisknete tlačítko, vložíte oblíbený hrníček pod trysku a počkáte. Celý proces přípravy se odehraje prakticky bez vaší pomoci.

4 funkce, které u automatického kávovaru oceníte:

  • Mlýnek

Automatický kávovar s mlýnkem se postará o čerstvě namletou dávku kávy. V ideálním případě si vyberte mlýnek s mlecími kameny. Zrnka nadrtí na malé kousky, které si zachovají více vůně. Zároveň se mlecí kameny nepřehřívají tolik jako běžný nožový mechanismus. Díky tomu se jednotlivá zrnka nepřepálí – což může zase ovlivnit výslednou chuť nápoje.

TIP: S kávovary Delonghi si nastavíte i stupeň namletí kávy. Hrubost namletí má také výrazný dopad na celkovou chuť.

  • Napěnění mléka

Automatický kávovar s nádobou na mléko si sám poradí i s krásně našlehanou pěnou, jen vám nenakreslí do pěny srdíčko nebo květinku. Kávovar s vlastní tryskou bude k našlehání pěny potřebovat vaše ruce. Na druhou stranu si s kapkou zkušeností můžete po čase malovat latte art podobně jako v kavárně.

  • Automatické čištění a odvápnění

Zanáší se pravidelně vaše pračka vodním kamenem? To samé se může stát i kávovaru. Poohlédněte se po kávovaru, který disponuje vodním filtrem na změkčování vody. Většina modelů má pak funkci automatického odvápňování – nemusíte se o nic starat, přístroj vám řekne, že je čas na odvápnění.

Odpadne vám i čištění přístroje. Téměř každý automatický kávovar má funkci samočištění. Stejně jako u odvápnění vám nahlásí, že se potřebuje vyčistit. Po vašem souhlasu si sám vyčistí celý vnitřek a dost často se postará i o mléčné trysky. Obzvlášť u mléčných kávových nápojů však buďte důslední a sami je čistěte po každém použití.

  • Design

Kávovar se stane středobodem vaší kuchyně – na kuchyňské lince bude neustále na očích. Nezapomeňte tak posoudit i celkové provedení modelu, který se vám líbí, a popřemýšlejte, jestli se vám hodí do kuchyně. Myslete také na to, že automatický kávovar zabere docela velkou pracovní plochu a nebudete s ním moc hýbat.

Dobrým kávovarem to nekončí

Dobře chutnající káva začíná už při výběru kávových zrn. Pokud je váš kávový nápoj příliš kyselý nebo naopak hořký, zkuste si příště vybrat jiného výrobce zrn. Chcete si dopřát opravdu nezapomenutelný kávový zážitek? Vydejte se do jedné z těch moderních kaváren ve městě a nakupte si zrnka z malých pražíren. Uvidíte, že pak nebudete chtít pít nic jiného.