Dnes je samozřejmostí ovládání zautomatizovat. „Jestliže máte domov napojený na systém inteligentní domácnosti, můžete do tohoto ‚týmu‘ přidat klidně i stínění. Ovládání žaluzií či rolet pak lze řešit i zcela automatizovaně podle předem nastavených scénářů podobně, jako to umí například termostat pro ovládání vytápění,“ popisuje David Šejvl, manažer divize stínění značky Vekra. Pokud například vstáváte ráno v šest, můžete si navolit, aby se v tuto hodinu stínění samo roztáhlo. Díky tomu se v letním období, kdy už je venku světlo, nebudete budit do tmy. Přes den, když naplno svítí slunce, se mohou žaluzie zase zatáhnout, takže interiér se nebude přehřívat, a vy tak budete mít doma i po svém návratu stále příjemnou teplotu. Podobné scénáře si můžete nastavovat individuálně podle potřeby na každý den jinak, stínění si tak můžete pohodlně nařídit zvlášť na víkend a na pracovní dny.

Samozřejmě, že systém napojený na chytrou domácnost být nemusí. Může operovat zcela samostatně a být separátním celkem. Ovšem je to škoda, protože zapojením do většího celku toho umí mnohem víc.

Podívejte se, jak funguje automatický větrný senzor na markýze:

Zdroj: Youtube

Větru, dešti neporučíme, ale přizpůsobíme se

Podobnými automatickými scénáři ale chytré ovládání stínicí techniky nekončí. Její součástí mohou být také čidla, která reagují na aktuální počasí a stínění sama vytáhnou podle potřeby. „Existuje například větrné čidlo, které se nastaví na hodnotu síly větru, kterou má stínění vydržet. Jakmile čidlo zaznamená vyšší rychlost větru, automaticky dá signál k zatáhnutí žaluzií, aby nedošlo k jejich poškození,“ vysvětluje David Šejvl z Vekry. Kromě čidla na vítr existuje například také sluneční čidlo reagující na to, když vyjde slunce, dešťové nebo i teplotní čidlo, které se postará o to, aby se žaluzie zatáhly v případě, že teplota v pokoji dosáhne určité výše.

Pro markýzy se pak používá speciální otřesové čidlo, které zaznamená případný pohyb markýzy a vydá signál motoru, aby se zatáhla. Příprava pro instalaci vnějších čidel, tedy větrného, slunečního nebo dešťového, je přitom jednoduchá. Stačí vyvést elektřinu, případně může být i bateriová verze. U běžného rodinného domu stačí jedno čidlo, u bytových nebo větších či členitějších rodinných domů se dávají zpravidla 2 čidla. Vnitřní čidla mohou být v bateriové verzi, příprava tedy není třeba.

Stínění pomáhá s úsporou za vytápění

V chladné části roku ovšem chceme něco jiného. Kvůli staženým žaluziím či roletám do místnosti nemohou proniknout sluneční paprsky, které by prostor prohřály. Automatické ovládání stínění navíc podporuje i stát. V rámci programu Nová zelená úsporám lze získat na nákup stínicí techniky maximální příspěvek ve výši 1 000 Kč/m2 v případě manuálního či motorového ovládání, zatímco u automatizovaného stínění to může být až 1 500 Kč/m2.


Zdroj: Vekra, Dům&Zahrada