Ještě donedávna nám připadaly jako vrchol exotiky mandarinky, popřípadě banány a pomeranče. Nic jiného se k nám nedováželo. V osmdesátých letech se občas v obchodech objevilo kaki, s kterým si málokdo věděl rady a sporadicky se začalo prodávat kiwi neboli plody actinidie čínské. Průlom udělaly až francouzské prodejny exotického ovoce. Jejich nabídka stále převyšuje průměr za značně nadprůměrnou cenu, ale už také v každém supermarketu dnes najdeme dostatečně široký a stálý sortiment exotických plodů, který nás může lákat nejen k jejich přímé konzumaci, ale také ke kulinářským experimentům. Společná charakteristika Pod nálepku exotické plody je dnes většinou zařazováno v našich podmínkách méně známé exotické ovoce tropického a subtropického pásma. Většina těchto druhů má výraznou biologickou hodnotu a může se pochlubit vynikající chutí. Jen musíme vědět, jak s nimi zacházet. Vzhledem k tomu, že pro Evropany stále ještě jde ve většině případech o dražší druhy ovoce, které nenakupujeme na kila, ale spíše na kusy, nebývají pro nás hlavním jídlem, ale používají se spíše k přípravě krémů, exotických salátů, dezertů, zmrzlin a nápojů, někdy i k chuťovému doplnění pokrmů ze šunky, drůbeže a některých dalších druhů masa. Jednotlivé druhy - Avokádo Avokádový strom se nazývá také hruškovec. Roste v tropech i v subtropech. Je stále zelený a velké zelené plody hruškovitého tvaru se sklízí po celý rok. Avokádo má 15-30% lehce stravitelného tuku, obsahuje dále minimální množství cukru, má vysoký obsah vitamínů, bílkovin a biologicky cenných minerálních látek. O avokádové dužnině se říká, že dokáže především lidem, kteří mají problémy s vysokým cholesterolem nahradit máslo. Tyto plody můžeme konzumovat čerstvé v syrovém stavu, ale častěji je upravujeme pro studenou kuchyni, někdy zapékáme. Tipy: Avokádo plněné kuřecím masem Pro tento recept budeme potřebovat 2 avokáda, 1 banán, 2 lžičky citrónové šťávy, 500g pečeného kuřecího masa, listy hlávkového salátu, 3 lžíce majonézy, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky hořčice. Avokádo pak podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Dužinu vyndáme ze slupky lžičkou (nevyhazujeme, ale uschováme pro další použití) a vložíme do misky, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený banán. Zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme vykostěné a kůže zbavené na kostky nakrájené kuřecí maso a na nudličky nakrájené křehké listy hlávkového salátu. Majonézu rozmícháme se smetanou, osolíme a ochutíme pepřem a hořčicí. Směs lehce smícháme s připravenými surovinami a v chladničce necháme vychladit. Po vychladnutí vše naplníme do vydlabaných půlek avokáda a podáváme. Na Krém z avokáda budeme potřebovat 3 zralá avokáda, šťávu ze 3 citrónů, 4 lžíce moučkového cukru, 1/2 šálku kondenzovaného mléka. Opět avokáda podélně rozkrojíme a zbavíme pecky a lžičkou z kůry vybereme dužninu. Prolisujeme ji sítkem, smícháme s cukrem, citrónovou šťávou a dobře promícháme. Nakonec směs smícháme s kondenzovaným mlékem, rozdělíme do pohárů, ozdobíme dílky avokáda a podáváme. Mango Mangovník roste v Indonésii, najdeme ho však i v Americe a na Karibských ostrovech. Plody manga mají podobu menších ragbyových míčů a jsou zbarveny žlutě, zelanavěžlutě a v plné zralosti oranžovožlutě. Jejich slupka je hladká a silná. Čerstvé mango vydává intenzivní aromatickou vůni a v ústech zanechává dlouho chuť svěžesti připomínající meruňky nebo broskve. I při kuchyňské přípravě manga musíme plod rozříznout a vyjmout pecku, pak ho teprve můžeme dále upravovat. Tipy : Pikantní vepřové maso s mangem K přípravě bude potřeba 600g vepřové krkovičky, 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžíce sójové omáčky, 2 šálky vývaru, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/2 šálku neslazeného kondenzovaného mléka, 2 manga, 250g žampiónů, 2 lžíce másla. Opláchnuté vepřové maso nakrájíme na kostky a na rozehřátém oleji po všech stranách opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, spolu s masem mírně osmahneme. Osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou, zalijeme vývarem a přikryté dusíme. Po změknutí masa omáčku zahustíme moukou smíchanou s kondenzovaným mlékem. Nakonec do pokrmu přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou dužinu z manga a na másle opečené žampióny. Na Zmrazený smetanový krém s mangovou omáčkou budeme potřebovat 4 větší kostky zmrazeného smetanového krému, 1 mango, 2 lžíce másla, 50g mandlí, 2 lžíce jablečného sirupu, 2 lžíce cukru. Mango oloupáme, vidličkou rozmačkáme a dáme na pánev se lžící rozehřátého másla. Přidáme sirup, cukr, spařené, oloupané a na lžící másla opražené mandle, kondenzované mléko a směs za stálého míchání prohřejeme. Rozmícháme na omáčku. Smetanový krém rozdělíme na misky, zalijeme připravenou omáčkou a ihned podáváme. -daš-