Avokádo obsahuje velmi málo cukru, zato je plné prospěšných tuků, které se neukládají v tělesných faldíkách, ale pozitivně působí na naši nervovou soustavu a snižují hladinu cholesterolu i triglyceridů v krvi. V plodu hruškovce přelahodného kromě toho najdeme i kyselinu listovou a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Složení mastných kyselin obsažených v avokádu se podobá olivovému oleji.

Ačkoli je avokádo velmi zdravé pro člověka, nedoporučuje se podávat domácím mazlíčkům. Obsahuje totiž látku persin, která je pro některá zvířata jedovatá - zvláště papoušci a kanárci po jejím požití mohou i zemřít. U lidí se někdy objeví po požití avokáda alergická reakce, nebývá však častá.

Jak poznáme, že je avokádo zralé?

Častým důvodem, proč avokáda odmítáme kupovat, je to, že se na pultech obchodů málokdy setkáme s měkkými, zralými plody. Zralost avokáda poznáte po hmatu - na omak bude měkké a pružné, a když ho doma rozkrojíte, slupka se snadno oloupe, nemusíte ji odkrajovat nožem. Pokud se při ohmatu slupka jakoby promáčkne nebo jsou-li na avokádu hnědočerné skvrny, už je zřejmě přezrálé a uvnitř zhnědlé.

Zakoupit ovšem můžete i nezralé avokádo, jen ho budete muset nechat několik dnů "dojít". Jedním z triků je zabalit ho do novin a uložit do temné spíže. Změkne do tří až pěti dnů, chce to průběžně kontrolovat (a hlavně na avokádo ve spíži nezapomenout). Případně můžete plod umístit na ovocnou mísu a přikrýt ho trsem banánů.

Avokádo lze podávat jako přílohu k rozmanitým pokrmům, dobře chutná v kombinaci s kuřecím masem a zjemňuje pálivost ostrých jídel - právě proto avokádové guacamole nesmí chybět u mexických pochoutek. Můžete ho zapracovat do vajíčkové pomazánky nebo jeho půlky naplnit luštěninovým salátem. Avokádo po rozkrojení musíme ihned zkonzumovat, na vzduchu oxiduje a hnědne. Pěknou barvu si udrží o něco déle, pokud ho zakapete citronovou šťávou.

Tip na jednoduchou avokádovou pomazánku:

Zralé avokádo oloupeme, zbavíme pecky a v misce rozmačkáme na kaši. Zakapeme citronovou šťávou a vmícháme tři lžíce zakysané smetany. Přidáme černý pepř, podle chuti sůl a 3-4 prolisované stroužky česneku. Pomazánka se hodí na toast i na klasické "chlebíčky", které můžeme ozdobit kouskem rajčete nebo plátkem natvrdo uvařeného vajíčka.