Třpytivé azalky vás ohromí svými bohatými barvami a nádhernými květy! Jak toho ale dosáhnout? Přečtěte si naše rady, jak získat ty nejlepší výsledky. Pojďme se společně podívat na osm klíčových faktorů, s kterými vaše azalky zazáří!

Jak třeba na stříhání azalek? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Ideální půdní podmínky pro šťastné azalky

Venkovní azalky potřebují kyselou, humózní a lehkou půdu (pH 4,1-5,4). Při výsadbě je třeba vytvořit větší jámy a vyplnit je kyselým substrátem, který lze zakoupit v zahradních centrech. Alternativně si můžete připravit vlastní kyselou zeminu smícháním surové dubové a borové hrabanky, rašeliny a drcené borky.

Šetrná péče o kořeny azalek je základ

Azalky jsou vřesovištní rostliny, které vyžadují obzvlášť šetrnou péči. Důležité je neokopávat je, protože mají mělce uložené kořeny. Před plevelem je chráníme mulčem z kůry, což pomáhá udržet vlhkost v substrátu. Hnojit je třeba pouze jednou ročně, a to kyselomilným hnojivem, nejlépe od května do července.

Řez a údržba květů: naše tipy

Prořezávání azalek není nezbytné, ale pokud se pro něj rozhodnete, udělejte to na začátku jara. Zahradnictví Flos doporučuje také po několika týdnech odstranit odkvetlé části, což pomáhá keřům ochotněji nasazovat květní pupeny pro příští rok.

Pro shrnutí - neokopávejte azalky, mulčujte je, hnojte jen jednou ročně, prořezávejte jedině začátkem jara, odstraňujte odkvetlé části, dopřejte jim kyselou půdu a sázejte je do velké jámy. Dodržením těchto osmi zásad si zajistíte takové azalky, které budou nádherně kvést a kdejaký zahradník vám je bude závidět.

Zdroj: zahradnictvi-flos.cz, zahradaapriroda.cz