Pro jižní balkony vybíráme tradičně petúnie, muškáty a surfinie. Ačkoli tyto druhy snášejí přímé slunce, úpal v letních vedrech jim nesvědčí a potřebují stálý přísun vody. To se dá vyřešit samozavlažovacími truhlíky, přesto máme o kytičky starost, když odjíždíme na týdenní dovolenou. Kdo možnost častého zalévání a zvýšené péče nemá, může sáhnout po druzích, které slunečnímu žáru odolávají už od přírody. Zdaleka to nejsou jen kaktusy a netřesky.

Nádhernými květy sytých barev vás okouzlí například gazánie z čeledi hvězdnicovitých, která kvete od půlky června až do prvních mrazíků. Na této rostlině je zajímavé, že květy otevírá během dopoledne za slunného počasí, navečer je zase uzavře. Odkvetlé květy by se měly pravidelně odstraňovat, podpoří se tím násada nových. Na choroby a škůdce tato rostlina nijak zvlášť netrpí, jen bychom ji neměli přelévat a vystavovat déletrvajícímu dešti - gazánie snáší sucho, ale je háklivá na přemokření.

Jen za slunečného počasí se otevírají rovněž květy kosmatce sedmikráskového. Tato půvabná letnička zaujme dužnatými listy s voskovým povlakem a květy pestrých barev. Kosmatce potřebují propustnou písčitou půdu a obejdou se bez hnojení. Podobně jako gazánie potřebují ke zdárnému kvetení přímé sluneční paprsky. Pokud je léto teplotně podprůměrné a deštivé, mohou i uhynout.

Jako závěsná rostlina se dá pěstovat sanvitálie neboli vitálka, které se pro záplavu žlutých drobných kvítků přezdívá Aztécké zlato. Po vysazení je dobré sanvitálii nechat uchytit v polostínu a dopřát jí více zálivky, později ji pak můžeme bez obav ponechat na přímém slunci a zálivku ubrat.

Suché období bez pravidelné zálivky jsou schopné přežít také šruchy velkokvěté, které rostou v trsech při zemi a za teplého léta rozkvétají už v červnu. Šrucha patří k nenáročným letničkám, o které se nemusíte nijak zvlášť starat, a přesto vás odmění půvabnými květy různých barev. Poroste na záhonech, skalkách, zídkách i balkonech, přičemž jediné, co opravdu vyžaduje, je slunné stanoviště. Bez přístupu slunce nepokvete.