Barbecue je grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Dělí se na suché brazilské barbecue a americké barbecue. A právě na druhou zmíněnou variantu se s vámi dnes podíváme my. Staňte se mistry každé rodinné grilovačky s domácí omáčkou, kterou budou milovat úplně všichni.
Podívejte se na video, kde zjistíte, jak grilovat kuře:
Jak se griluje barbecue?
Americký způsob barbecue spočívá v grilování venku či v kuchyni na rožni, na grilu, ale i v troubě. Maso je potíráno marinádou či omáčkou, která se označuje jako barbecue omáčka.
Těchto omáček existuje spousta. Podle preferencí jednotlivých „kuchařů“ se v omáčce objevují různé druhy koření. Omáčka má v sobě obvykle kečup a chilli omáčku. Někdy obsahuje i česnek a cibuli.
Jako zdroj tepla při grilování slouží dřevěné uhlí, zemní plyn nebo proban-butan. Potraviny se grilují na roštu, rožni či v čistých kleštích.
Zatímco někdy se maso před grilováním v omáčce krátce marinuje, jindy se s ní potírá až během grilování.
Víte, kde vzniklo barbecue?
Víte, kde vzniklo barbecue?
V Americe se původně výraz barbecue používal pro označení úpravy celých prasat, ovcí, telat a dalších velkých kusů masa na rožni či roštu nad plamenem. Jako palivo se používalo dřevěné uhlí nebo hikorové dřevo. A proč „barbecue“? Celá zvířata se na rožeň napichovala od vousů, to je francouzsky barbe. A to až po ocas – francouzsky que. A z toho vzniklo barbecue, které můžete znát také pod zkratkou BBQ.
Recept: Domácí BBQ omáčka
Budete potřebovat:
1 cibuli, 2 stroužky česneku, 50 ml slunečnicového oleje, 80 g rajčatového protlaku, 1 ČL mleté uzené papriky, 1 PL třtinového cukru, ½ ČL soli, ½ ČL pepře, 3 kuličky nového koření, 2 snítky rozmarýnu, 120 ml portského vína, 1 PL worcesterové omáčky
Postup přípravy:
Cibuli i česnek si nakrájejte nadrobno, poté opečte na oleji. Přidejte protlak a opět opékejte na pánvi. Přidejte papriku, cukr, sůl, pepř, rozdrcené nové koření a kousky rozmarýnu. Směs zalijte portským vínem. Nakonec přidejte worcesterovou omáčku, promíchejte a přiveďte k varu.
Omáčku nechte zredukovat do vámi požadovaného množství. Poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Omáčku nechte odležet do druhého dne v lednici.
Zdroj: addapinch.com, allrecipes.com