Velice oblíbeným druhem pro domácí pěstování je užovník dvoubarevný (Caladium bicolor), jemuž se pro jeho červeně zbarvený střed listů přezdívá "srdce Ježíšovo", můžete se ale setkat i s názvem "sloní ucho". Nádherně vytvarované listy s nepřehlédnutelnou kresbou ovšem obsahují asparagin a ostré krystalky šťavelanu vápenatého, které způsobují podráždění pokožky a sliznice. Po požití rostliny nastává otok jazyka, rtů a hrdla, jenž znesnadní dýchání a v těžkých případech může vést dokonce až ke smrti. Ohroženy jsou hlavně malé děti a domácí zvířata - u dospělých lidí se přirozeně předpokládá, že pokojové rostliny ochutnávat nebudou.

Opatrnost je nicméně na místě i při pouhém přesazování nebo tvarování rostliny. Kontaktem s vnitřní mízou se vystavujeme riziku podráždění kůže a vyrážky, s užovníkem se proto doporučuje manipulovat v ochranných rukavicích.

A jako by to rozmarnému užovníku nestačilo, ještě si diktuje řadu podmínek, jak se o něj máte starat. Potřebuje světlo, ale ne přímé slunce, vyžaduje teplo, ale nikoli vedro přes 25 °C, potrpí si na vzdušnou vlhkost, ale nesmíte rosit přímo listy, a pije výhradně odstátou vodu pokojové teploty. Studená voda přímo z kohoutku by mu mohla vážně uškodit. V zimním období užovníku nejvíce svědčí skleník nebo zimní zahrada, kde je dostatečně vlhko a teplota se pohybuje okolo 15 °C. Dobře mu bude i mezi skly východního či západního okna.

Co nám vlastně užovník za ty všechny trable nabídne? Nedá se popřít, že je velmi dekorativní. Najdete i různě zbarvené a trojbarevné kultivary, které vypadají opravdu jedinečně.

A na závěr ještě jedna zajímavost: užovník má v rostlinné říši jmenovce, kterým je bylina Sauromatum z čeledi árónovité. V obchodech ho proto raději hledejte podle latinského názvu Caladium, aby nedošlo k záměně a nepřinesli jste si domů zcela jinou rostlinu.