Je to něco, co nás doma donutí trochu se zastavit, zpomalit, vypít si tady nejen sklenku alkoholu, ale vychutnat si i šálek kávy nebo čaje... Bar ale dovolí na druhou stranu i trochu si protáhnout tělo a sledovat odsud televizi, jak oceňují ti, kdo se neradi povalují v hlubokých pohovkách.

Kam se bar hodí?

Bar je ideální, "skladný" kus nábytku. Nevyužije se zdánlivě tam, kde je nouze o místo. Ale nemusí to být vůbec pravda. Právě ve stísněnějším prostoru může suplovat stůl. Stačí koupit pohodlné barové židle s opěradly a s pohodlnými trnožemi k "vystoupání" do barových výšek - a máme místo v bytě ušetřeno.

Ve velkorysém obytném prostoru je naopak místa dost, o to více se ale musí to správné místo každému kusu nábytku hledat a najít, aby se spojila optimálně stránka funkční a estetická. A aby tedy i takový barový pult vynikl a co nejlépe fungoval.

Bar umístěný v prostoru má tu výhodu, že je "použitelný" z obou stran, sesednout se tady můžeme jako kolem stolu. Nedáme ho ale například úplně do cesty přes nejfrekventovanější trasu z kuchyně do jídelny a podobně. Obcházet věci brzy unaví a doslova otravuje.

Čelem do zdi, nebo k lidem?

Chcete u baru sledovat všechno, co se kolem šustne včetně televize - anebo v klidu pít, jíst, číst si třeba noviny? Podle toho bar umístěte. Bar v interiéru, kde není prostor a jinak to nejde, bude stát u stěny. Výhoda? Stěnu nad ním můžete vyzdobit podle svého gusta - zrcadlem, zarámovanými fotografiemi nebo kresbami. Mohou sem také vedle toho přijít i účelné věci - poličky na sklenky, košíky a dózy na různé drobnosti. Bar si můžeme pořídit i rozměrnější, rohový neboli do L. Nad ním se už pak uplatní i samostatné osvětlení a třeba konstrukce na zavěšené sklenky - stejně jako v profesionálním baru.

Materiály

Bar můžete mít dřevěný, kovový, skleněný, sklolaminátový, z umělého nebo pravého kamene, z materiálů, jako je Himacs s jeho výbornými možnostmi barevnými i tvarovými. Ale barový pult může být také kombinovaný skoro ze všech uvedených materiálů. Pult s průsvitnou deskou vynikne nasvícením nebo přímo s iluminovanou stolní deskou, která může i měnit intenzitu a barvu světla.

A na co se posadíme?

Zatímco barový pult má tedy vzhled a tvar víceméně daný, střídmý, hranatý, oživují ho a jeho charakter mu přímo často propůjčují barové židle. Musejí korespondovat s materiálem a barvou barového pultu, ale pokud jde o tvarovou pestrost, je nekonečná. A jsou to právě plasty, které dovolují svými vlastnostmi dávat fantazii designérů křídla; praktické a pevné plasty v jejich nekonečných proměnách, tvarech a barevných variacích. A sedák barové židle k tomu přímo vybízí - jsou tady různé otvory a průhledy a vlny opěradel nebo asymetričnost, to vše při zachování funkčnosti a bezpečnosti židle. Což v praxi znamená, že hladký plastový sedák nebývá úplně rovný, ale vyznačuje se uprostřed prohlubní, která zajistí stabilitu při sezení.

Tam, kde je pravděpodobné, že v budoucnu s barem budete možná hýbat, vynechte fixní, k podlaze připevněné židle. Lepší budou židle klasické, na čtyřech nohou, nebo ještě stabilnější trojnožky. Někdo dá ale přednost židlím mobilním, na kolečkách - u kterých nesmí chybět aretace zabraňující nechtěnému pohybu židle. Není také od věci vybrat si mezi židlemi výškově nastavitelnými. Jinak můžeme mít židle s kulatým, čtvercovým nebo oválným sedákem, židle s opěradlem nebo bez něho (ta může být výhodná při nedostatku místa - sedák může mít menší rozměr, na rozdíl od sedáků židlí s opěradlem, které by měly být širší). A jestli hodláme u domácího baru trávit delší nebo častější chvíle, neprohloupíme, když si pořídíme pohodlnější barová polstrovaná křesílka.

-ag-Foto: Alnus, Berloni