V malém bytě se neztratí

Barové pulty u nás v posledních letech našly své místo hned z několika důvodů. Tím prvním důvodem je povětšinou snaha účinně oddělit obytný prostor od prostoru pro vaření v nově postavených bytových domech, kde bývá obvykle kuchyňský kout, tedy neoddělená kuchyň.

Získá se tak větší prostor naráz, který splňuje jak funkci kuchyně, tak funkci obytnou a relaxační, která bývá právě ideálně oddělena barovým pultíkem.

To ale není to jediné, co si majitelé barů v bytech pochvalují – milují na něm totiž fakt, že si tam mohou posadit své hosty nebo rodinné příslušníky a komunikovat s nimi při vaření.

Jak vybírat barový pult?

Faktem zůstává, že vybrat barový pult není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Pult musí mít rozměry vhodné do daného interiéru, ale také vhodně doplňovat jeho designové ladění.

ČTĚTE TAKÉ:

Dalším prohřeškem, ve kterém se často chybuje, je nevhodná kombinace výšky nebo materiálu barového pultu a zakoupených židliček.

Barový pult mívá výšku od 90 do 120 cm. Židličky k němu lze vybrat v rozmezí od 60 do 79 cm, což je poměrně široké rozmezí. Nebojte se proto před koupí celou sadu vyzkoušet dohromady a posedět na ní co nejdéle. Představte si také, že u něj budete také stolovat.

Pozor také na to, že některé barové židličky bývají příliš malé nebo nevhodné svým tvarem pro sezení (například zvednuté okraje židle). Myslete na to, že pohodlně se sedí na židli o průměru minimálně 45 cm. Opěrka barové židličky není až tak důležitá, ale pokud ji židlička má, je to určitě výhoda.

Bary, které frčí

Další výhodou barových pultů je fakt, že se hodí prakticky kamkoli do kuchyně. U menších kuchyní se zpravidla staví do pravého úhlu jako pokračování kuchyňské linky, čímž vymezují pracovní prostor. Získá se tak nejen větší pracovní plocha, ale některé bary mají také úložné prostory.

Další variantou je barový pult volně stojící uprostřed pokoje. Ve velkých kuchyních jsou aktuálně „in“ celé barové ostrůvky uprostřed místnosti, kde může být třeba i sporák nebo dřez, z druhé strany je pak právě možnost barového posezení.

Barový pult jako výraz životního stylu

Shrňme nyní některé základní výhody a nevýhody pořízení barového pultu.

Výhody: Barový pult šetří prostor, neboť nabízí možnost stolování na malém prostoru, umožňuje zvětšení pracovní plochy pro vaření a v některých případech nabízí také možnost úložného prostoru.

Barový pult může oddělovat kuchyňskou část od obytné a vymezovat pracovní prostor v kuchyni.

Má také svou estetickou funkci. Hodí se pro setkávání s přáteli nebo rodinou při rychlém posezení například u snídaně. Ocení ho především mladí lidé, pro které není problém opakovaně šplhat na vysoké židle.

Nevýhody: Časté a dlouhé sezení u barového pultu není nijak zdravé ani pohodlné. Možná se vám to v obchodě nezdá, ale opakované slézání a vylézání na barovou židli není nic příjemného.

Většina barových pultů do menších kuchyní je navíc příliš malá i pro dvě osoby – považte, že pro příjemné stolování potřebujete kolem sebe aspoň 45 cm prostoru.

Náš verdikt: Máte-li malou kuchyň, kde by stůl zabíral příliš mnoho místa a praktičtější posezení již máte například v obýváku, kde lze i stolovat, můžeme vám barový pult doporučit. Hodí se pro mladé aktivní lidi, kteří v kuchyni až tolik času netráví.

Jiné je to ve velkých kuchyních, které nabízí možnost jak barového, tak klasického posezení. Bez toho se ostatně neobejdete, pokud plánujete založení rodiny – dostatečně vysoké židličky pro děti budete k baru shánět jen těžko a celkově se pro vás s dítětem stane malý bar nedostačujícím.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com