Tuhle barvu máme spojenou třeba s domy našich babiček, kde plnila svou funkci po desetiletí, jen doplněna tu válečkem, jinde bordurou… Okrová zlatá je ale úžasně univerzální a krásná barva, takže její návrat není vůbec překvapivý.

„Barevné trendy každoročně udává skupina mezinárodních odborníků z různých oborů – architektury, textilu, designu výrobků, grafiky nebo výzkumu. Během diskuze se nominuje množství trendů s jednou převažující myšlenkou, která zachycuje náladu ve společnosti. Výsledná paleta inspiruje nejen profesionály, ale především naše zákazníky,“ uvádí Martin Brodský, Senior Brand Manager Dulux.

Pohled z obou stran

Lidská civilizace se nyní nachází v bodě, kdy se nedokáže vzdát moderních a digitálních technologií, ale zároveň čím dál větší inspiraci hledá v minulosti. Nacházíme výhodu jak v moderních inovacích, tak v tradicích. Dualita vládne světu, v tomto duchu byla proto zvolena i barva roku 2016. Všechny klíčové trendy v sobě skrývají element zlata, proto odborníci vybrali jeden odstín, který nejlépe reprezentuje zlatý vliv barevných trendů pro aktuální rok.

I v letošním roce zůstávají dominantní teplé odstíny. Jasné barvy se vydaly novou, zajímavější cestou. Zapomeňte na oranžovou, zkuste korálovou. Vyměňte žlutou za okrovou a použijte temně noční namísto modré. Nová paleta má tmavou, tajemnou podobu, přesto zůstává přátelská.

Barva roku 2016 - okrově zlatá

Jako nejdůležitější barvu pro letošní rok odborníci značky Dulux zvolili do zlatova zbarvenou okrovou. Barva je dost světlá na to, aby přitahovala pozornost, ale zároveň ji lze nekonečně kombinovat s jinými odstíny. Jedná se o přirozený vývoj od měděné oranžové, která byla barvou předchozího roku.