Důvody naší odbočky v seriálu „Rekonstrukce“ jsou vcelku prozaické: protože seriál vzniká jako jakási „reality show“ vždy jen s několikatýdenním předstihem, než si ho vy přečtete. A protože minulé týdny byly extrémně mrazivé, stavba prakticky měsíc stála. „Protože dům dosud není připojený na plyn a nemá dokončený komín, nemohli jsme interiéry vytopit tak, aby se dalo stavět,“ říká stavbyvedoucí. V mezičase se ale nezahálelo, majitelé společně s interiérovým architektem diskutovali o barevnosti v interiéru, o tom, jaké materiály pro tento starý dům – a podle jakého klíče – vybírat. Pojďte s námi nyní nahlédnout pod pokličku těchto úvah.

„V prvé řadě jsme se s ženou domluvili na základní barevné škále. Oba máme rádi pastelové barvy, takže vybíráme spíš pastelové a tlumenější barvy. S naší kamarádkou architektkou jsme definovali základní barevnost: bílá, světle béžová v kombinaci s olejem namořeným dřevem. K tomu zvolíme několik výraznějších akcentů,“ říká majitel. Tady je několik základních rad, které vám při plánování barevnosti a volbě materiálů do interiérů mohou výrazně pomoci. Samozřejmě pokud takovou představivost nebo jasný záměr nemáte, je lepší přizvat ke spolupráci interiérového dekoratéra nebo architekta.

Vytvořte si vlastní barevné a materiálové portfólio

Prosurfujte internet, vyžádejte si katalogy výrobců a vystřihávejte, tiskněte si a zkombinujte dohromady svou vlastní „knihu nápadů“. Takové portfólio vám pomůže ve specializovaných obchodech například se sanitární keramikou nebo podlahami specifikovat, co přesně do svého interiéru chcete nebo potřebujete. „My postupujeme tak, že v daném obchodu ukážeme naše „portfólio“ - fotografie, a pak se nám lépe specifikuje, co vlastně chceme,“ prozrazuje majitelka postup, jakým vybírají interiérové prvky.

Materiály & vzorky

Předchozí rada v sobě skrývá ale jedno velké nebezpečí, kterého se vyvarujte. Nakupovat a vybírat barvy a ladit interiér přes internet je hodně riskantní. Vždycky je potřeba daný materiál nebo barvu vidět a vyzkoušet, jak funguje na denním světle. Jakou má texturu, jaký je na dotek. Jde o to, že například barva vybraná z papírového vzorníku nebo přes obrazovku počítače bude úplně jinak fungovat na velké ploše stěny nebo na podlaze.

Kombinujte s rozmyslem

Pozor na to, abyste jednotlivé barvy a materiály dobře zkombinovali. Někdy lze interiér postavit na kontrastu zdánlivě neslučitelných prvků, jindy to může působit naopak disharmonicky a rušivě. Pokud máte rádi přírodní materiály, zkombinujte třeba surový kov – litinu s měkkou texturou dřeva. Nebo doplňte přírodní závěsy keramickou dlažbou. „Doporučujeme také věnovat pár večerů internetovým blogům: na téma kombinace barev a materiálů najdete na webu spoustu různých stránek, zvlášť v zahraničí jich je hodně,“ radí na závěr majitel domu.

Foto: Madam Stolz, Muuto a archiv Příště: Dílna a letní domek na zahradě