Basilej je švýcarské město, které leží na samé hranici s Německem a Francií. Poloha mezi dvěma dalšími zeměmi a protékající Rýn mu dodávají jedinečnou atmosféru. Basilej je okouzlující celý rok, ale v době karnevalu se změní tak, že nejde skoro pochopit. Z uspořádaného města se stane rejdiště masek, kde nic nefunguje a všude je hudba a bengál. To všechno si prožijete ještě daleko intenzivněji, pokud znáte město v běžném pracovním roce. 362 dní v roce v ulicích potkáváte lidi, kteří mají vyžehlené a upravené oblečení a bezchybně vyleštěné boty. Jsou zdvořilí a elegantní, a přesto jsou to titíž obyvatelé, kteří si v únoru užívají karneval.

Začíná se za tmy!

Basilejští říkají, že jejich karneval to jsou tři nejkrásnější dny. Po jejich je to „drey scheenschte Dääg“. Všechno to začíná ve čtyři hodiny ráno. Letos to bude v pondělí 18. února. Celé město zhasne a začne „Morgenstreich“. Temným městem se valí hlučný průvod masek, které třímají v rukou papírové lucerny. Ulice jsou osvětleny jenom jimi a odlesky z perfektně vyleštěných výloh. Celé tři dny proudí městem menší a větší průvody nebo korzují různě velká hudební seskupení. Hodně se píská na flétny a píšťaly a buší do bubnů. Prostě jako to ke karnevalu patří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tradiční jídla

Basilejský karneval má samozřejmě svá typická jídla. Upřímně řečeno, jsou to kulinářsky nepříliš geniální výtvory. Lidé zjevně dávají veškerou energii do tance v ulicích. Na Morgenstreich se začíná jíškovou polévkou s cibulí. Dnes se podává i se strouhaným sýrem. Jídlo je odrazem chudoby minulých století a švýcarské šetrnosti. Pokud v Basileji stihnete karneval, určitě si ji dejte, po zbytek roku se už moc nejí. Dále se podává cibulový koláč. Do toho se přidává často špek a s ohledem na blízkost Francie se mu říká alsaský. A poslední specialitkou jsou kmínové preclíky. Spíš než ty bavorské, vařené a lesklé, si představte slané „sušenky“.

Konec zvonec

To všechno se koná první pondělí po Popeleční středě již od roku 1376, ale možná i déle, protože v roce 1356 postihlo Basilej velké zemětřesení a vzalo s sebou na věčnost i mnohé z archivů. Po třech dnech to všechno skončí. Obchody a úřady otevřou a Basilejští si opět navléknou své tmavé obleky a byznys kostýmky a dalších 362 dnů se budou chovat perfektně.