Projekty baugruppe se odlišují od běžných domů – především v dialogu architekta a klienta (skupiny mini-stavitelů) při procesu navrhování. Každý projekt je jedinečný a odráží dynamiku a nároky skupiny. Iniciátory jsou architekt nebo skupina stavitelů – budoucích uživatelů domu, kteří získají stavební pozemek. Následuje otevřená diskuse architekta a baugruppe nad návrhem domu na společných schůzkách. Po dosažení konsenzu je postaven bytový dům. Členové baugruppe jsou vlastníky individuálně navržených bytů. Projekty se vyznačují novou formou sousedství, sdílenými prostory, jako jsou klubovny nebo společné terasy, a řadou udržitelných řešení. U projektů baugruppe nemusí jít vždy o novostavbu, běžné jsou i přestavby a konverze již existujících budov.

Výstava přináší nejzajímavější příklady projektů baugruppe od renomovaných berlínských architektů BARarchitekten, fatkoehl Architekten, HEIDE & VON BECKERATH, ifau a Jesko Fezer, Kaden + Partner a zanderrotharchitekten. Berlín je v současnosti evropskou jedničkou v počtu projektů baugruppe, s více než 3000 byty a více než 200 domy realizovanými v posledních deseti letech. Výstava se zaměřuje na experimentální projekty, které vyvinuly nová řešení a strategie v podmínkách zvyšujících se nákladů na bydlení v prolukách a na parcelách pro developery nesnadných a zdánlivě nezajímavých. Podobně rozšířený je tento model ve Freiburgu (1900 bytů) nebo v Hamburku (přes 1600 bytů). Projekt „R 50 – cohousing“ byl nominovaný na prestižní cenu Mies van der Rohe Award 2015.

Uvedeny budou také přednášky berlínských architektů a tzv. „Baugruppen-Casting“, workshop pod vedením německých lektorů. Ve vybraných dnech v týdnu budou kurátoři a architekti výstavy k dispozici návštěvníkům pro jejich dotazy a návrhy a budou také na místě provádět výzkum potenciálu baugruppe v Čechách.

Galerie Kvalitář