Jen mírně svažitý pozemek

V případě mírně svažitého pozemku se postupuje tak, že v nejvyšším bodě bazén zapustíte až po okraj a zbytek, který vyčnívá nad povrch, vybetonujete. Do betonu v této nadzemní části přidejte výztuž, aby byl co nejpevnější.

Beton zároveň musíte o něco zapřít. „Někteří zákazníci si postaví opěrnou zídku, jiní si z této strany pomocí zeminy vytvoří svah a na něm založí okrasnou skalku,“ říká David Ščerba, expert z firmy Bazény Relax.

Jestliže máte na pozemku dostatek místa, můžete prostor kolem bazénu také úplně srovnat a vydláždit. Tím vám vznikne příjemná relaxační zóna i prostor pro kolejnice na zastřešení bazénu. Svah pak začíná až za okrajem vydlážděného prostoru.

Více svažitý pozemek

Ve svažitějším pozemku je nejjednodušší, když bazén v nejvyšším bodě pozemku zapustíte a kolem něj vybudujete vyvýšený kamenný nebo dlážděný okraj.

Tímto krokem vytvoříte elegantní terasu, která vyčnívá nad povrch zahrady. Pokud by byl přechod z okraje terasy zpět do zahrady příliš prudký, postavíte si tam schody. Anebo si takto uděláte několik pater, čímž vám vznikne luxusní kaskádovitý svah.

Samozřejmě není potřeba, abyste řešení vymýšleli vy. Šikovná bazénářská firma nebo zahradní architekt se podívají na vaši zahradu a vymyslí ho za vás. V Bazénech Relax vám kromě toho doporučíme například i ideální orientaci bazénu vůči světovým stranám, aby na něj co nejvíce svítilo slunce,“ podotýká Ščerba.

Spodní voda či kamenné podloží

Pokud nemůžete bazén zcela zapustit kvůli vysoké hladině spodní vody nebo kamennému podloží, nevadí. V takových případech se bazén zapustí jen do potřebné hloubky (nejčastěji 10–70 cm) a zbytek obložíte kamenným nebo dlážděným okrajem. Opět vám tak vznikne vyvýšená terasa.

V takových případech je největší výzvou zastřešení, aby konstrukce nevyčnívala příliš vysoko nad zahradu. V Bazénech Relax to vymyslíme tak, aby zastřešení co nejméně rušilo výhled i charakter celého prostoru,“ zakončuje Ščerba.