Celkem 210 miliónů korun investovala do výstavby nového závodu ve východočeském Chlumci nad Cidlinou a.s. Best Rybnice, největší výrobce betonové zámkové dlažby s více než třetinovým podílem na trhu. Celkové investice podniku do tří závodů, z nichž dva další jsou v Rybnici a v Poleradech u Mostu, se za 11 let existence firmy vyšplhaly na tři čtvrtě miliardy korun.

V září uvede Best do provozu v Chlumci-Lučici svoji osmou výrobní linku. Už v únoru tam podnik zprovoznil první linku, další čtyři má v západočeské Rybnici a dvě v Poleradech. Firma stále zvažuje rozšíření výroby v dalších regionech, ale podle Březiny to záleží na vývoji trhu.

Loni vyrobil Best s 300 zaměstnanci dva milióny metrů čtverečních dlažby a více než 4,5 miliónu kusů ostatních betonových prvků zahradní architektury. Za prodej výrobků utržil 588 miliónů korun, což představovalo meziroční zvýšení o osm procent. "Letos zatím stále počítáme s mírným nárůstem prodeje," řekl Březina. Podle něj ale nebude meziroční zvýšení tržeb takové jako v minulých letech. Vysvětluje to tím, že po záplavách vznikly dopravní problémy a podnik nemohl dva týdny zásobovat své zákazníky. Tuto ztrátu odhadl Březina až na 50 miliónů korun.

Vzhledem k povodním očekává Březina v následujících měsících nižší prodej dlažby i dalších betonových prvků, neboť obce i podniky budou nejprve opravovat životně důležitou infrastrukturu, stavby a technologii a teprve poté chodníky nebo náměstí. Navíc budou dlažbu méně nakupovat také poškození občané. -čtk-