Napadlo vás někdy, kolik prvků je z tohoto odolného materiálu v koupelně vůbec vyrobeno? Bez nadsázky můžeme říci, že se bez něj ani v této místnosti neobejdeme.

Z kovu jsou vyrobeny nejen baterie a odpady, standardně to jsou vany, profily zástěn sprchových koutů a doplňky. Málokdo ví, že z něj může být vyrobeno i umyvadlo, toaleta nebo dokonce nábytek.

Kohoutek, páka... Nejčastějším materiálem pro výrobu vodovodních baterií je mosaz, slitina mědi a zinku, jejichž výhodou je snadnost pochromování, proto také předměty z tohoto materiálu patří k méně finančně náročným. Což je odpovědí mnohým, kteří se ptají na to, proč je jiná armatura o tolik dražší. Jedním z důvodů je materiál, v cenové politice ale hraje roli i vnitřní vybavení, samozřejmě renomé výrobce, potažmo jejího tvůrce. K výrobě se používá také nerez ocel, která může být různě povrchově upravená. Známe lesklý povrch, matný, kartáčovaný ad. Vnitřek kartuše u standardních typů je tvořen plastovým obalem se vsazenými plochými keramickými destičkami. U cenově náročnějších baterií můžeme uvnitř najít kartuši s mosazným obalem a nerezovou koulí, nahrazující keramickou kartuši. Je nasnadě, že takové materiály zajišťují i mnohem delší životnost. Na trhu najdeme také provedení, které je určeno do koupelen s romantickým pojetím, baterie má takzvanou patinu, což se skvěle hodí právě k původnímu vzezření.

Zařizovací předměty První vana byla vyrobena z litiny a jejím pokračovatelem byl opět kov, i když s lepšími vlastnostmi. Dodnes se vyrábějí z oceli povrchově chráněné smaltem. Podle tloušťky použitého materiálu se můžeme těšit z van, na které výrobce poskytuje třicetiletou záruku. Není tedy divu, že takto kvalitní materiál se snaží výrobci využít i k výrobě dalších předmětů. Například firma Alape má ve své nabídce řadu ocelových umyvadel. Z letadel se do soukromých interiérů dostala i nerezová toaleta. Našlo se totiž pár fajnšmekrů, kteří doma chtěli mít neokoukaný prvek, a WC z nerezu bylo tím pravým předmětem, který potřebovali.

Kov najdeme také u sprchových koutů. Zde výrobci využívají hliník, který je lehký a zároveň pevný a hodí se k rámové konstrukci. I tento kov může mít různé povrchové úpravy. Rozeznáváme eloxovaný hliník (matný povrch), lakovaný nebo chromovaný (vysoký lesk).

Nezbytné drobnosti Všechny zmiňované kovy se využívají také k výrobě koupelnových doplňků. Vybíráme je s ohledem na povrch ostatního zařízení. K chromové baterii se hodí chromové doplňky, matnému hliníku samo sebou sluší matné provedení koupelnových drobností. Nezapomeňte ani na stejné provedení koupelnového osvětlení, případně i toaletní skříňky apod. Použijeme-li umyvadlo či vanu s odkrytým odpadem, i tyto části by měly ladit s ostatními prvky.

Údržba Podle zvolené povrchové úpravy nás čeká rovněž snadná anebo nesnadná údržba. Ty lesklé jsou na údržbu náročnější, protože jsou na nich patrné kapky vody, šmouhy aj. Nezbývá nám nic jiného, než je hadrem utřít do sucha. Podobně, zato méně častěji takovou údržbu provádíme s ostatními povrchy.

Náš tip: Chcete-li přidat na kovovém vzhledu koupelny, pak ke kovovým prvkům zvolte také metalickou dlažbu, která má na povrchu místo glazury vrstvu kovu.

-td- Foto: Alasa, Zuchetti, Kaldewei, Zack