Není to plevel

Bez černý se hojně nachází nejen v Evropě, ale také v Asii. Jedná se o keř, který někdy může dosáhnout i vyššího vzrůstu, roste ale velmi pomalu. Kvete zkraje léta, plody dozrávají od srpna do konce září.

Na našich zahradách není příliš oblíben, neboť je považován za plevel. Jeho květ také někomu páchne, výborně ale odpuzuje nežádoucí hmyz a hlodavce. Bez lze také využít jako živý plot, neboť je velice snadno tvarovatelný.

ČTĚTE TAKÉ:

Mýty o bezu

Již staří Slované uctívali bez pro jeho univerzální využitelnost v kuchyni. Z této rostliny se dají využít snad všechny její součásti a odtud pramení pořekadlo „před bezem klekni“.

K bezu se jich ale vztahuje daleko více. Například dle staré pověsti měl bez určovat o Vánocích místo bydliště ženichů mladých žen. Stačilo, aby dívka bezem zatřásla a pronesla magickou formuli: „Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý jest!“ Pak už jen čekala na psí štěkot. Píšťalkou vyrobenou z bezové větvičky by zase mělo údajně jít přivolat duchy.

Studnice vitaminů

Plody bezu obsahují zejména vysoký podíl vitaminu C, A a také některé vitaminy ze skupiny B. Cenné jsou ale také volné aminokyseliny, anthocyaniny, rutin a pektiny. Plody obsahují také kyselinu jablečnou a panthotenovou.

Kůra a listy obsahují látky, které odpuzují bakterie a některé houby (výborné Jidášovo ucho ale naopak na tomto keři často roste). Květy obsahují také prospěšné silice, glykosidy, cholin a rutin.

Kdy může pomoci?

Sirupy, čaje či šťávy z bezových květů nebo plodů podporují pocení, a tím jsou účinnou pomocí při horečnatých onemocněních. Bez pomáhá ale také při potížích neurologického původu (bolesti zad, hlavy, ischias). Zvyšuje také pružnost cév, hodí se tedy například proti křečovým žilám.

Pomáhá také zbavit organizmus přebytečné vody, což oceníme například při otocích, a podporuje také činnost ledvin. Navíc čistí krev, což je prospěšné při potížích s játry. Sušené bezinky zastavují i silný průjem.

Využití bezu v kuchyni

Bezinky mají skutečně širokou paletu zpracování. Květy se suší a připravuje se z nich čaj. Někdo je ale také klasicky smaží v trojobalu. Plody lze také sušit, častěji se ale různě zpracovávají na džemy, rosoly, povidla, sirupy nebo kompoty. Hodí se také do některých druhů omáček.

Milovníci kvašených nápojů jistě budou znát bezinkové víno nebo bezinkový likér. Své místo ale v našich kuchyních postupně získává také bezinkový ocet, což je velice dobře. V průmyslu se bezinkami dobarvují některé druhy lacinějších vín, a také dezerty a šťávy.

Pozor! Čerstvé plody jsou pro člověka jedovaté, tepelnou úpravou lze ale jed spolehlivě odstranit.

Recept na bezinkový likér:

Potřebujete: bezinky 1 litr (prolisovaná šťáva), cukr krupice 1/2 kilogramu, skořice, hřebíček, vodka 1/2 litru (nebo slivovice)

Příprava: Šťávu promícháme s cukrem, přidáme koření a 10 minut vaříme. Necháme vychladnout, druhý den přecedíme s lihovinou. Nalijeme do čistých lahví a uložíme v chladu a temnu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com