V novostavbách jde o běžnou věc, ale pořídit si bidet nebo jinou formu očisty intimních partií může téměř každý. Místo toaletního papíru využívá vodu a hygienu zvládne mnohem lépe.

Jaká je nabídka

Nejjednodušší řešení nabízí bidetová sprška, naopak nejvíce místa spolkne samostatný bidet, který doplňuje WC mísu v její blízkosti. Na úsporu místa je perfektní bidetové sedátko, které se vymění za to, co už máte. A maximálně komfortní je elektronický bidet, ten vlastně spojuje záchod a bidet v jeden produkt.

Lepší sprška než nic

Používá se, když není místo ani peníze navíc. Podobá se ruční sprše, jen je subtilnější a upevňuje se zpravidla na držák na zdi. Všímejte si délky hadice. Komu stačí studená voda, ten si nechá na přívod vody namontovat nový uzávěr s odbočkou, ale teplá voda je přece jen příjemnější. Řeší se to více způsoby, například pokud máte na toaletě malé umývátko se stojánkovou baterií, tu vyměníte za bidetovou baterii se sprškou.

Samostatný bidet

K záchodové míse se přidává samostatný bidet v době výstavby nebo v rámci kompletní rekonstrukce koupelny, kdy se počítá se změnou vodovodních rozvodů a odpadu. Potřebný prostor vychází z osové vzdálenosti mezi bidetem a klozetem, někteří prodejci uvádí jako dostačující 60 cm, jiní doporučují více, například 75 cm. Ideální je, aby oba prvky byly umístěné poblíž sebe. Dále více než půl metru volného prostoru je třeba ponechat před nimi. Vybírejte mezi závěsnými nebo stojícími bidety, které se vybavují pákovou či kohoutkovu baterií. Součástí bidetu může, a nemusí být sedátko. Pokud není, všímejte si zejména šířky a tvaru okrajů a ještě lépe, na bidet se posaďte nanečisto.

Bidetové sedátko

Existuje jich celá řada. V základu sedátka obsahují minimálně jednu trysku, byť lepší jsou dvě, kdy jedna slouží k omytí zadních partií pro obě pohlaví, druhá čistě pro dámy k omytí předních partií. Sedátka podle druhu můžou nabídnout i další funkce například masážní, osušení po omytí, některá jsou vyhřívaná, eliminují zápach a podobně. Hlídejte si zejména kompatibilitu velikosti a tvaru se stávající WC mísou. Aby sedátko fungovalo, potřebujete zdroj vody a elektřiny (byť najdete i modely jen pro studenou vodu). Dále se v koupelnových studiích a hobby marketech nabízí také přídavné systémy, které se instalují na WC mísu, pod běžné sedátko.

Dva v jednom

Chytré řešení nabízí propojení WC mísy s funkcí bidetu, označuje se jako sprchová toaleta. Opět je na výběr více možností. Například kromě hlavní trysky nebo i dámského proudu se přidává masážní funkce, proud pro povzbuzení tlustého střeva při zácpě, při problémech s hemoroidy, dětská sprcha… I sprchovou toaletu lze vyhřívat, vybavit funkcí fénu, nočním osvětlením či dalšími vychytávkami, jako je například uložení nastavení funkcí pro každého člena rodiny zvlášť a jiné. Opět potřebuje zdroj vody a elektřiny. Kromě různých možností vybavení najdete také modely s dálkovým ovládáním a totéž platí i pro bidetová sedátka.