Jestliže jste si všimli plísně v květináči, podívejte se i přímo na květy, je dost možné, že stihla napadnout i je. Na květech se však setkáte spíše s černou barvou. V této chvíli je nutné jednat. Jak můžete své pokojovky zachránit?

Plíseň a boj s ní

Boj s plísní na pokojových rostlinách se může zdát nekonečný. Záleží zejména na tom, jak moc je plíseň rozšířená. Nezapomínejte ani na to, že neškodí jen rostlině, ale také vám – šíří se do vzduchu. Setkat se s ní můžete zejména tam, kde je vlhko. Daří se jí hlavně v chladných měsících.

Jak poznáte bílou plíseň?

Plíseň na rostlinách může vypadat různě. Může se jednat o různé barvy, někdy povlak netvoří plíseň, ale jiná choroba. Bílá plíseň se projevuje šedivě zbarveným povlakem na povrchu substrátu v květináči. Když se jí nezbavíte, napadne také zbytek rostliny.

Jak se jí zbavíte?

Plísně se můžete zbavit více způsoby. Můžete ji odstranit odebráním vrchní vrstvy hlíny, kde se plíseň nachází. Následně rostlinu pár dní nezalévejte, aby půda proschla. Pokud bude napadena hlouběji, rostlinu raději přesaďte. Nezapomeňte odstranit veškeré části, které jsou plísní napadeny.

V boji proti plísni vám může pomoci také skořice. Nejprve se zbavte vrchní vrstvy hlíny a na čerstvou nasypejte mletou skořici. Ta bude fungovat jako přírodní fungicid.

Fungovat může také jednoduchý postřik. Ten si vyrobíte ze dvou lžic sody a jednoho litru vody. Směs aplikujte na povrch rostliny.

Zdroj: ireceptar.cz