Bylo jen otázkou času, kdy někdo přijde se zmenšeným modelem bioplynové stanice, který by se mohl používat i u domů. Startup HomeBiogas je první. Izraelská společnost vytvořila projekt bioplynové stanice, kam můžete přihazovat i maso nebo mléčné výrobky, které jinak nepatří do kompostu. Takového odpadu zvládne denně až šest litrů. A pokud máte doma domácí zvířata, zvládne až patnáct kilogramů hnoje za den.

Bakterie, které jsou uvnitř a přeměňují bioodpad na plyn, nepotřebují žádnou elektřinu. Jde o čistě biologický proces, jehož výsledkem je bioplyn a také prvotřídní kompost, kterým můžete hnojit. Pokud se obáváte zápachu, výrobce zaručuje, že vše je čisté a nic zde nesmrdí. Samozřejmě, že to má i své nevýhody. Tedy jednu zásadní nevýhodu. Bakterie potřebují mít pro svou práci teplo, a to minimálně 17 °C. Takže je zapotřebí mít bioplynku v teple. V našich podmínkách to ovšem znamená, že by fungovala jen od jara do podzimu nebo by musela být umístěna například ve stodole.

Firma vyvinula celý systém díky penězům, které jí přispěli drobní podporovatelé na serveru IndieGoGo. Nyní už je tedy možné za cenu 890 dolarů (asi 20 000 Kč) bioplynku koupit. Přijde v krabici a zákazník si ji sám složí. Má homologaci i pro Evropskou unii. Pokud hledáte ještě důvod, proč si něco takového pořídit, tak byste měli vědět, že za rok tenhle stroj ušetří produkci až šesti tun oxidu uhličitého.