Kolik stojí jeden čtvereční metr koupacího jezírka? Otázka, na kterou neexistuje obecná odpověď. Nejde jen o velikost. Podstatnější roli hraje terén. V rovinatém je stavba jednodušší, v kopcovitém se musí stavět kaskády a ke koupání slouží spodní část. Do ceny se promítá i charakter podloží. Je rozdíl, jestli se pozemní práce provádějí v hlinito-písčitých půdách, v jílovitých, o skále ani nemluvě. Nejobtížnější je tvrdý jíl s bludnými kameny, na který se musí nasadit těžká mechanizace. Jezírko se Biotopprodraží třebas přístupností. Například na cestě k němu je zámková dlažba s nižší nosností, takže se vykopaná zemina musí odvážet po menších množstvích, protože těžký náklaďák by zámkovou dlažbu zničil. Naopak cenu nijak dramaticky nenavyšuje velikost – rozdíl ceny mezi 70 a 100 metry čtverečními neroste aritmeticky, protože v obou případech se musí použít stejná technika. Náklady zvyšují čisticí systémy, odvíjejí se od jejich počtu a kvality.

Záleží, co všechno je v ceně zahrnuto, což by si zájemci o biotop měli detailně ověřit. U jedné firmy se orientační ceny za metr čtvereční pohybují od 2500 do 3500 Kč/m2, u jiné od 3500 do 4500 Kč/m2, třetí uvádí cenové rozpětí od 150 tisíc do 500 tisíc korun za biotop. Cenu tvoří dvě položky: 50 % výkopové práce + fóliový a filtrační systém, 50 % dekorace a doplňky (mola, schůdky, skokanské můstky, rostliny, kameny atd.).

Zvládnu realizaci biotopu sám?

Podle počtu kutilských publikací by se dalo soudit, že není nic jednoduššího než zbudovat koupací jezírko vlastními silami. Profesionálové jsou skeptičtější. Pro zdar díla doporučují zadat projekt profesionálům a zásadně nekombinovat systémy různých dodavatelů, protože každý používá jiný a dohromady nefungují. Když je někdo šikovný, sežene si potřebné informace, respektuje projekt a je manuálně zručný, pak realizaci může zvládnout. Jenže často liBiotopdem dojde energie, protože práce nejde od ruky tak rychle, jak si představovali. Po roce, když se výkop na zahradě zaplní dešťovou vodou, nakonec povolají odbornou firmu, aby se jezírka ujala.

Resumé? Pravděpodobnost, že svépomocí vznikne stejně kvalitní biotop jako od profesionálů, je poměrně malá. I při nejlepší vůli je pořád riziko, že časem se kutilovo jezírko změní v zarostlou louži a peníze investované do materiálu a techniky se doslova utopí v rybniční vodě.

Jak zajistit čistou vodu?

Čistotu vody ovlivňuje poměr zón. Čím větší regenerační zóna, tím čistší voda v koupadle:

  • Poměr 70 : 30 – Rostliny a bakterie úplně čistí vodu, nejsou v ní řasy, v koupací části je vidět na dno.
  • Poměr 50 : 50 – Čisticí proces funguje, je vhodné ho doplnit čerpadlem pro lepší pohyb vody.
  • Poměr 30 : 70 – Regenerační zóna je menší, rostliny s bakteriemi samy vodu nevyčistí. Je nutné systém doplnit o čističku a čerpadlo.

Čím jezírko oživit?

Co by to bylo za rybníček bez života! Nejde jen o lekníny a rákosí. Za vodou se přistěhují žáby, vážky, ježci, užovky, které na jaře „vyvedou“ užovčata. Biotop oživí ryby – fajnšmekrům a snobům nepřijde zatěžko investovat do exotických ryb statisíce, ba miliony, jiní se spokojí s tuzemským kapříkem. V každém případě si ověřte, jestli členům rodiny nevadí tělesný kontakt se šupináčem.

-Marie Krausová, Dům a zahrada 5/2010-Foto: www.profimedia.cz, www.biotop.com, www.zahradnictvi-cervenka.cz, www.az-zahrady.cz