Příprava rolády může na první pohled vypadat komplikovaně, ve skutečnosti jde ale o snadný a rychlý moučník. K nejdůležitějším krokům patří poctivé vyšlehání žloutků s cukrem a jemné vmíchání bílkového sněhu, díky čemuž je roláda nadýchaná a pružná. Ihned po upečení je třeba roládu stočit bez náplně a nechat vychladnout. Díky tomu získá požadovaný tvar a nepopraská. Poté je možné naplnit ji podle chuti – nejjednodušší je použít dobrou zavařeninu, použít lze ale i šlehačku, pudink, sladký tvaroh, máslový krém a také čerstvé ovoce.
Milujete čokoládu? Připravte si tuto úžasnou roládu s čokoládou a šlehačkovou náplní:
Roláda s ovocnou zavařeninou
Příprava: 30 minut
Ingredience:
- 4 vejce
- 85 g moučkového cukru
- 75 g hladké mouky
- 50 g másla
- ovocná zavařenina dle chuti
Příprava:
1) Vejce rozklepněte a opatrně oddělte žloutky od bílků. Máslo rozpusťte a nechte mírně zchladnout.
2) Žloutky vyšlehejte s cukrem do bílé pěny – trvat to bude minimálně 5 minut. Poté jemně vmíchejte mouku a rozpuštěné máslo.
3) Z bílků vyšlehejte pevný sníh a pomocí stěrky ho opatrně vmíchejte do těsta.
4) Troubu předehřejte na 200 ºC.
5) Na plech rozložte pečicí papír a potřete ho máslem nebo rostlinným olejem.
6) Těsto rovnoměrně rozetřete na pečicí papír, mělo by být vysoké 1,5 cm. Poté pečte 10 minut.
7) Moučník vyndejte z trouby, vyklopte na vlhkou, dobře vyždímanou utěrku. Opatrně stáhněte pečicí papír, v případě potřeby je možné ho mírně navlhčit. Poté plát srolujte i s utěrkou a nechte zcela vychladnout.
8) Po vychladnutí roládu rozviňte a odstraňte utěrku. Moučník potřete oblíbenou zavařeninou a opět srolujte. Před podáváním poprašte roládu moučkovým cukrem.