Gnocchi neboli bramborové noky patří mezi ingredience, které by doma nikdy neměly chybět. Uvařené jsou za pár minut a dají se použít v mnoha kombinacích. Výborně chutnají s omáčkami ze smetany, sýra nebo rajčat, podávat je můžete i opečené jako přílohu k masu. Připravit si je můžete i sami, ale v obchodech jsou už běžně k dostání kvalitní a chutné varianty, které vám ušetří čas i práci.
Chcete si zkusit přípravu domácích gnocchi? Jednoduchý návod najdete ve videu:
Ani gnoči, ani chňochy
Vyslovit italské slovo gnocchi často dělá lidem potíže, a tak se můžeme setkat s variantami jako gňoči, ňoči, nebo dokonce chňochy. Jediná správná výslovnost je ale [ňoki].
Gnocchi se špenátem a slaninou
Příprava: 20 minut
Ingredience:
- 500 g gnocchi
- 150 g slaniny
- 400 g sekaného špenátu (může být mražený)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- parmazán
- sůl
Příprava:
1) Noky uvařte podle návodu na obalu. Čas se může mírně lišit, ale obecně platí, že jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.
2) Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hlubší pánvi opečte slaninu dokřupava. Vyjměte ji z pánve a na vypečeném tuku zpěňte cibuli a česnek.
3) Do pánve přidejte okapaný špenát, promíchejte a nechte prohřát. Na závěr vlijte smetanu a přisypte nastrouhaný parmazán. Pokud je potřeba, omáčku dosolte.
4) Noky promíchejte s omáčkou, přidejte opečenou slaninu a podávejte.
Zdroj: bbcgoodfood.com, toprecepty.cz