Gnocchi neboli bramborové noky patří mezi ingredience, které by doma nikdy neměly chybět. Uvařené jsou za pár minut a dají se použít v mnoha kombinacích. Výborně chutnají s omáčkami ze smetany, sýra nebo rajčat, podávat je můžete i opečené jako přílohu k masu. Připravit si je můžete i sami, ale v obchodech jsou už běžně k dostání kvalitní a chutné varianty, které vám ušetří čas i práci.


Chcete si zkusit přípravu domácích gnocchi? Jednoduchý návod najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Ani gnoči, ani chňochy

Vyslovit italské slovo gnocchi často dělá lidem potíže, a tak se můžeme setkat s variantami jako gňoči, ňoči, nebo dokonce chňochy. Jediná správná výslovnost je ale [ňoki].


Gnocchi se špenátem a slaninou

Příprava: 20 minut

Ingredience:

  • 500 g gnocchi
  • 150 g slaniny
  • 400 g sekaného špenátu (může být mražený)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • parmazán
  • sůl

Příprava:

1) Noky uvařte podle návodu na obalu. Čas se může mírně lišit, ale obecně platí, že jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.

2) Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hlubší pánvi opečte slaninu dokřupava. Vyjměte ji z pánve a na vypečeném tuku zpěňte cibuli a česnek.

3) Do pánve přidejte okapaný špenát, promíchejte a nechte prohřát. Na závěr vlijte smetanu a přisypte nastrouhaný parmazán. Pokud je potřeba, omáčku dosolte.

4) Noky promíchejte s omáčkou, přidejte opečenou slaninu a podávejte.

Zdroj: bbcgoodfood.com, toprecepty.cz