Neobaroko a luxusní krystaly od Swarovského jsou opět na pořadu dne. Nebo platina a exotické ornamenty… Krystaly tentokrát nenajdeme na šíjích krásných žen, ale ve Kohoutky u vodovodní baterie z broušeného skla Swarovskispojení s interiérovým designem. Nevěříte? Nabízíme vám dva příklady, jak se dají exkluzivní materiály, jako jsou krystaly a platina, spojit s nábytkem.

Historie a avantgarda

Poté, co minulý podzim vzbudila rozruch diskrétní bílá tone-in-tone úprava s matným květinovým motivem na leskle bílém podkladu, představila letos na jaře firma Villeroy & Boch druhou variantu, která koupelnovému umyvadlu dodává ještě více extravagance a lesku. Neobaroko dnes charakterizuje spletité květinové zdobení v kombinaci s povrchem z pravé platiny. To je umyvadlo Memento New Glory, které otevírá novou dimenzi v luxusním bydlení.

Glory má minimalistický obdélníkový tvar, inspirovaný nadčasovým designem školy Bauhaus, puristický design v sobě spojuje funkčnost a racionalitu, ale dodává také koupelně nové emoce. Soudobé neobarokní dekorace, které jsou pevně ukotveny v tradici květinových vzorů, umísťují toto designové umyvadlo do zcela nového stylového kontextu. Výsledkem je extravagantní pojetí umyvadla, které harmonicky spojuje design a zdobení – minimalistické přímé kontury a spletité zdobení New Glory. Edici Memento doplňuje modulární puristický nábytek s matnou lakovanou dýhou ze dřeva Amazakoue a černě lakovaným sklem.

Potaženo kouzelnými krystaly Druhým příkladem, který ukazuje exkluzivní použití v duchu barokní opulence, je „magie krystalů a magie tvarů“, se kterou přišla italská firma Edra. Ta vytvořila speciální edici „Diamond Edition“ svého beztak již extravagantního nábytku. Sofa a křesla jsou potažena speciální látkou s použitím krystalů Swarovski. Takové křeslo nebo gauč se pak stává dominantním a solitérním kusem, který oslňuje, a to doslova. Sofa Tatlin, Getsuen (na obrázku) nebo Damier ve speciálním potahu slaví velký úspěch hlavně na Dálném východě a zemích bývalého sovětského bloku.

Ačkoliv se tyto extravagance v nábytkovém designu mohou někomu zdát extrémní, jsou každopádně zajímavým příspěvkem na téma „neo“ stylů… Odpovídají na otázky, co všechno je ještě možné a kam až lze zajít. Řekněte, nechtěli jste někdy mít doma křeslo posázené diamanty? Popíjet si jen tak pravé šampaňské a po ránu si pak opláchnout obličej v platinovém umyvadle? Některé pohádky se mohou stát skutečností.

-var- Foto: Villeroy & Boch, Edra