Vavřín vznešený je dekorativní stálezelený keřík, který v bytě, na balkoně či na zahradě udělá spoustu parády. A ještě lepší je, že tak budeme mít pořád při ruce zázračné koření s mnoha léčivými účinky. Na pěstování je vavřín velice nenáročný, navíc je díky svým tuhým listům s obsahem silic minimálně napadán škůdci. Výjimečně se vyskytují jen puklice.
Vavřín můžete doma pěstovat v klasickém substrátu pro pokojové rostliny. Přihnojuje se od konce února do konce září jednou za dva týdny běžnými hnojivy na pokojovky. Pokud budete vavřín pěstovat na přímém slunci, pak ho zalévejte každý den tak, aby však nestál ve vodě. Nemusíte se ale bát, že byste ho přelili, v létě vavřín sám ukáže, kdy potřebuje zalít. Mladé výhonky se začnou sklánět a mladé lístky se trochu zkroutí. Jakmile rostlinu zalijete, vrátí se vše během pár hodin opět do normálního stavu.
Pokud jde o zimování vavřínu, je ideální ve světlé chladné místnosti při teplotě 3 až 18 °C. Při nízkých teplotách zálivku výrazně omezíme.
Jak zastřihnout vavřín?
Vavřín dobře snáší řez, často jsou vidět stromky s vytvarovanou korunou na vysokém kmínku. Toho docílíte, když budete spodní lístky a výhonky zaštipovat a pravidelně řezem upravovat větévky. Zastřihovat korunu můžete dvakrát do roka. Nejlépe vavřín vypadá s kulovitou korunou při maximální výšce asi 1,5 m. Kmínek přivážete k opoře, aby rostl vzpřímeně.
Kdy sklízet vavřín?
Vavřínové listy se sklízejí průběžně. Na sušení sklízejte pouze listy z dvouleté rostliny. Listy sušte ve svazcích nebo jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé, nebo dokonce tmavohnědé. Když listy zhnědnou, ztrácejí totiž aroma. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.
Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, living.iprima.cz