Bobkový list obsahuje látky, které pomáhají rozpouštět hlen a uvolňovat dýchací cesty, což oceníte v případě, že vás přemáhá kašel. Může být užíván ve formě čaje nebo jako přísada do inhalací.

Bobkový list: Uplatní se výborně v kuchyni, ale i v lékárničce:

Zdroj: Youtube

Čaj, nebo inhalace? Obojí je užitečné

Na čaj si vezměte jednu až dvě lžíce sušených bobkových listů, přelijte je 250 ml vroucí vody, nechte louhovat 10-15 minut, poté přeceďte a pijte, dokud je čaj teplý. Když si dáte 2 až 3 šálky denně, určitě se vám brzy uleví. Než se pustíte do pití čaje, můžete inhalovat výpary, které se z něj uvolňují. Lepší ale je připravit si na inhalaci speciální roztok, měl by být mnohem koncentrovanější než čaj. Připravte si tři lžíce sušených bobkových listů, zalijte je troškou horké vody a nechte trochu vychladnout. Neinhalujte hned, mohli byste se popálit. Nakloňte se nad nádobu a pomalu vdechujte výpary.

Bobkový list hojí rány

Bobkový list obsahuje antioxidanty a protizánětlivé látky, které pomáhají urychlit hojení ran a zmírňovat bolest. Udělejte si z něj třeba obklad, opět přelijte pár bobkových listů vodou, nechte patnáct minut louhovat a poté zceďte. Do odvaru namočte obvaz nebo šátek a ten poté obvažte okolo postiženého místa. Nechte působit asi 20 minut a pravidelně měňte. Dejte pozor, bobkový list je hodně aromatický, a když ho budete nadužívat, můžete si podráždit pokožku. Proto poslouchejte své tělo a respektujte ho.

zdroj: https://tojenapad.dobrenoviny.sk