Klasická diskuse nad pivem o drahých energiích a změně vytápění elektrokotlem se nakonec proměnila na vysoce odbornou debatu s člověkem, který se konstrukcí tepelných čerpadel zabývá. Z této debaty vyplynulo několik zajímavých závěrů, o které bychom se rádi podělili. Abychom se však nedopustili nějaké nepřesnosti, pro článek jsme oslovili ještě dalšího odborníka, konkrétně Marka Bláhu, jednatele společností IVT Tepelná čerpadla a GT Energy, který má s tepelnými čerpadly široké zkušenosti. Vždyť první tepelné čerpadlo naprojektoval a částečně i vlastnoručně postavil už v roce 1994, a na deset let byl dokonce zvolen místopředsedou správní rady Asociace pro využití tepelných čerpadel.


Zásadní otázka: Na jaký bod bivalence je nejvhodnější projektovat čerpadlo?


Předně je třeba si říct, co bod bivalence je. Jde o teplotu, kdy tepelné čerpadlo už svými parametry nezvládá pokrýt potřeby domu, a je tedy nutné k němu připnout elektrokotel.

Podle Marka Bláhy není potřebné dimenzovat tepelné čerpadlo tak, aby výkonově zvládlo vytápění i v největších mrazech samo. Má pak zbytečně velký výkon, který se může naopak negativně projevit v teplejších částech topné sezony.

Jenže to jsme odpověděli jen zčásti. Podle Marka Bláhy je důležité dimenzovat výkon tepelného čerpadla vhodně k dané lokalitě a také typu tepelného čerpadla. Jiné vlastnosti mají tepelná čerpadla země/voda a jiné vzduch/voda. Do opravdu chladných lokalit, kde se teploty pravidelně dostávají pod -20 °C a v extrému i pod -30 °C, se vzduchová čerpadla příliš nehodí (Jizerka, Boží Dar, Kvilda). Potřebují totiž 100% záložní zdroj a ekonomika provozu je podstatně horší než v teplejších lokalitách. Čerpadlo země/voda bude mít na horách klidně i o 60 % nižší spotřebu než vzduchové čerpadlo. Návratnost zemních čerpadel díky nižším provozním nákladům zde vychází lépe.

Obecně lze ale říct, že byste při výběru tepelného čerpadla měli srovnávat jeho výkon ve stejné referenční teplotě, což často bývá problém. Například si vybrat teplotu -7 °C a na ni soustředit svůj zájem. Jde o to, že právě při takových teplotách se srovnávají technologické vlastnosti tepelných čerpadel s frekvenčním měničem řízení výkonu a stroji s řízením On/Off. Ty s frekvenčním měničem při těchto teplotách již pracují na 100 %, takže je lze srovnávat.

Výkon tepelných čerpadel vzduch/voda porovnávejte při parametrech A-7/W35 °C (venkovní teplota -7 °C, teplota topné vody 35 °C). Výkon si vždy zkontrolujte v technickém listu tepelného čerpadla! V mnoha cenových nabídkách není vůbec uveden, případně je prezentována nějaká optimistická hodnota, která se od reálného výkonu může dost lišit.

Pokud najdete tuto hodnotu, můžete pracovat s bodem bivalence, protože znáte skutečný výkon stroje a tedy i jeho vlastnosti při nízkých teplotách.