Nežijeme ve sterilním prostředí, také materiály, jimiž se obklopujeme, „vydechují“. Musíme denně větrat, tudíž se k nám domů dostává smog a nečistoty a podle sezony také pyly. Třeba teď na podzim ještě kvetou některé plevely (ambrozie, pelyněk). Jejich zrádnost spočívá v tom, že pylových zrnek jsou mraky, a díky jejich lehkosti je vzduch dokáže „dopravit“ pěkně daleko. Zkrátka máte spoustu důvodů, proč si domů pořídit čističku vzduchu.

Jaká bude filtrace

O výsledné kvalitě vzduchu rozhoduje filtrace. Nejčastěji se používají čističky s ventilátorem, u nichž nasátý vzduch projde přes filtry a přečištěný se vrací do místnosti. Zásadní je HEPA filtr, který dosahuje téměř stoprocentní účinnosti při zachytávání velmi drobných pevných mikročástic. Doplňuje se dalšími filtry, zejména uhlíkovým, který dokáže zachycovat i pachy, a mnohdy také předfiltrem. Přístroj dále může disponovat ionizátorem, UV lampou a jinými prvky.
Kromě toho se prodávají čističky pracující na principu elektronového větru vybavené permanentním elektrostatickým filtrem a většinou i ionizátorem (jsou o několik procent méně účinnější a nepohlcují pachy). Méně se používají přístroje vodní, tady už je účinnost významně malá, asi 50 až 70 procent.

Jaký volit vzduchový výkon

U každé čističky se uvádí její výkon, tedy objem vzduchu v m³, který čistička „vypere“ za 1 hodinu. Vzduchový průtok by měl dosahovat asi 2násobku objemu vzduchu v místnosti, v případě alergiků se doporučuje až čtyřnásobek. Nicméně výsledné číslo neškodí ještě zvýšit, aby čistička mohla dobře pracovat také při nižších otáčkách a nerušila vás provozním ruchem.
Opravdu chytré přístroje dokážou monitorovat kvalitu vzduchu samy a na základě zjištěných údajů upraví svůj výkon.

Jaké existují vychytávky

Je jich mnoho, zmiňme například funkci ventilátoru nebo zvlhčovače, případně topení či aroma difuzéru, záleží na výrobci. Mnohé čističky se dnes dají ovládat přes mobilní aplikaci, což je praktické i pohodlné.

Rada navíc

Čistička vzduchu je sice subtilní pomocník, nějaké místo však přece jen zabere. Proto vize mít v každém pokoji jednu čističku se jeví nesmyslnou. Pokud žijete v několikapokojovém bytě, není problém vyčistit vzduch v jedné místnosti a poté čističku přesunout do druhého pokoje. V zásadě by vám měl stačit jeden spotřebič na jedno patro. Při nákupu si tedy všímejte hmotnosti i schopnosti jeho snadné manipulace.

Chcete se dozvědět více? O čističkách píšeme v říjnovém vydání tištěného časopisu Dům&Zahrada. Pokud byste jej chtěli, můžete si objednat jak samostatné číslo, tak i získat předplatné. Stáhnout si svůj oblíbený časopis můžete i v elektronické podobě na Alza.cz.