Ačkoliv jsou boloňské špagety pokrmem rozšířeným do celého světa, v Itálii na ně jen tak nenarazíte. Boloňská omáčka se zde dělá k jiným druhům těstovin – navíc nese jiný název.

Odkud se vzala boloňská omáčka?

Nejstarší recept na ragú (jídlo připravené z dušeného masa či zeleniny) s těstovinami podobající se současnému receptu pochází z 18. století. Stojí za ním Alberto Alvisi. Byl to kuchař kardinála v Imole. Ta se nachází nedaleko Bologne. Recept byl rozšířen v 19. století, v následujícím století se stal součástí kuchyní po celém světě. Na boloňské špagety přitom v Itálii jen tak nenarazíte.

Pokud vás zajímá víc o druzích těstovin, podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Historie omáčky se však začala psát dříve – a to ve 12. století, kdy si první masovou směs uvařili na území Bologne ve 12. století. Tehdy ji uvařili Římané, později ji vylepšili Galové. Původní název byl „ragôuter“. Tehdejší masová směs byla kvůli absenci rajčat světlá.

Boloňské špagety bez špaget?

Věděli jste, že se v Itálii boloňská omáčka ke špagetám nedělá? Vzhledem k tomu, že jsou špagety tenké, omáčka z nich sklouzne a nevychutnáte si ji tolik jako u širších těstovin. Tento druh těstovin se zde připravuje na jiné způsoby. Boloňská omáčka se zde připravuje především k lasagním. Setkat se s ní můžete také u těstovin tagliatelle či v kombinaci s těstovinami, jako jsou ravioli a tortellini.

Pokud si objednáte boloňské špagety na turistických místech, pravděpodobně je dostanete. Pokud si ale chcete užít pravou italskou kuchyni, hledejte pojem „pasta al ragú“ nebo „ragú alla bolognese“.

Recept na boloňskou omáčku

Receptů na boloňskou omáčku existuje mnoho, často se liší podle oblasti, v níž se nacházíte. To je ale na jiný příběh.

Budete potřebovat:

500 g mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 250 g rajčatového pyré, 50 g celeru, 50 g mrkve, 50 g kuchyňské cibule, 250 ml červeného vína, 1 lžíci olivového oleje, 2,5 litru zeleninového vývaru, 30 ml mléka, sůl, pepř

Postup přípravy:

Nejprve si všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky a spolu s cibulí nakrájenou na kousky dejte na pánev s rozpáleným olejem. Nechte zesklovatět.

Nyní přidejte maso, asi 10 minut průběžně míchejte a duste.

Nyní směs podlijte vínem, ve chvíli, kdy se odpaří alkohol, přidejte rajčatové pyré a 1 litr vývaru. Mírně osolte, promíchejte a nechte hodinu vařit.

Za hodinu přidejte zbytek vývaru a vařte další dvě hodiny. Omáčka by měla mít hustou konzistenci. Na konec ji dochuťte solí a pepřem, přidejte mléko, díky němuž bude omáčka jemnější.

Náš tip: Pokud budete chtít omáčku víc dochutit, můžete při restování přidat trochu nakrájené pancetty. K ochucení lze použít i špetku česneku či rozmarýnu.

Zdroj: bonappetit.com, giallozafferano.com, theclevercarrot.com