Borovice lesní se dožívá stáří okolo 300 let a dorůstá výšky až 45 metrů. Kdo se pro tento strom rozhodne, musí počítat s tím, že mu sice bude v horkých letních dnech poskytovat stín, ale současně v jeho blízkosti nemůže pěstovat ovocné stromky nebo světlomilné kvetoucí rostliny. Je třeba vzít v úvahu i skutečnost, že této původně lesní dřevině škodí znečištěné prostředí a ke zdárnému růstu potřebuje čistý vzduch.

Pokud jí můžeme tyto nároky poskytnout, budeme se těšit z pravidelně rostoucího jehličnanu obaleného svazečky šedozeleně zbarvených jehlic dlouhých 3 až 8 cm a v dospělém věku také z kuželovitých šišek. Ty v prvém roce dorůstají velikosti lískového oříšku, ve druhém dozrají v kuželovitě tvarovanou šišku s matnými štítky a teprve ve třetím pukají a vydávají semena. Starší stromy mají charakteristicky zvrásněnou oranžově zbarvenou borku, která se odloupává v plátcích. S přibývajícími léty se vytrácí také symetrie stromu a koruna získává kopulovitý nebo deštníkový tvar.

ČTĚTE TAKÉ:

Květenství

V dubnu až červnu, ale nejdříve v 15 letech nám borovice poprvé nasadí květy. Samčí šištice vyrůstají na bázi letorostů, jsou veliké od 4 do 8 mm a mají sírově žlutou barvu, samičí jsou vybarveny červeně a objevují se vztyčené jako svíce po jednom až třech na koncích větví pod vrcholovým pupenem. Dosahují velikosti 5 až 6 cm.

Vlastnosti

Borovicové dřevo se používá jako stavební materiál, vyrábějí se z něj nosníky, pražce nebo dřevěné sloupy. Slouží i k výrobě nábytku, je však příliš měkké a na povrchu praská. Nemalé možnosti nabízí borovice i v chemickém průmyslu. Díky vysokému obsahu pryskyřic, silic a balzámů je využívána i při výrobě laků, terpentýnu, leštidel a také kalafuny. V lidovém léčitelství se z pupenů připravuje nálev, který napomáhá odhleňování při bronchitidě a má močopudné účinky. Když ho přidáme do koupele, napomůže celkovému prokrvení.

Pěstování

Borovici lesní pěstujeme jako solitér na osluněném místě s písčitou a do hloubky propustnou půdou s množstvím větších kamenů, kde má možnost pevně zakořenit. Vápnitá a příliš suchá půda jí nevyhovuje, i když se uchytí skoro všude. V přírodě jsme často svědky, že nám vyklíčí ve štěrbinách skal, nejlépe nám však poroste na suchém stanovišti s neutrální nebo mírně kyselou zeminou.

Na živiny není náročná, chceme-li však podpořit její růst, můžeme jí přilepšit hnojivem pro jehličnaté dřeviny.

Množení

Pokud si nekoupíme předpěstovaný semenáček, můžeme borovici lesní rozmnožovat výsevem do studeného pařeniště. Semínka z vyzrálých šišek sbíráme v říjnu a listopadu, vyséváme v březnu nebo v dubnu.