K borůvkám se skvěle hodí smetana – stačí je s ní jen tak rozmačkat. Různé varianty omáčky pak vzniknou, použijeme-li sladkou nebo přírodní smetanu, či přidáme-li moučkový cukr nebo ne. Takovouto omáčkou můžeme přelít jogurt, sýr cottage, nebo ji vmíchat do sýru mascarpone. Přelít borůvkami se smetanou ale můžeme třeba i krupicový nebo žemlový nákyp, případně sladké kaše jako ovesnou, jáhlovou či krupičnou.
Borůvková omáčka – staročeský žahour
Jinou variantou borůvkové omáčky je tzv. žahour. Řidším žahourem přeléváme zmrzliny, neplněné kynuté knedlíky, tvarohové vařené taštičky a dukátové buchtičky. Hustší omáčku podáváme ke vdolečkům, omeletám, palačinkám a lívancům.
Jak žahour připravíme? Podle regionů jsou různé varianty, se smetanou nebo bez, ze sušených nebo čerstvých borůvek.
Žahour 1
500 g borůvek, 5 dkg cukru, 1 lžíce másla, 1 lžička škrobové moučky, 1/4 litru vody nebo mléka (ještě sytější varianta bude s přidáním mléka kondenzovaného, nebo půl na půl smetany a mléka)
Borůvky zalijeme polovinou mléka či vody, přidáme cukr a máslo a všechno povaříme. Ve zbylé tekutině rozmícháme škrobovou moučku a vlijeme do povařených borůvek, čímž se omáčka zahustí. Ještě minutu povaříme, případně ředíme mlékem.
Žahour 2
150 g sušených borůvek, 3 lžíce pískového cukru, 2 dl smetany, 20 g másla, lžička škrobové moučky, kousek skořice
Borůvky necháme nabobtnat, dáme do kastrolku s cukrem a máslem a podusíme. Přidáme skořici, lžičku škrobové moučky, kterou jsme rozmíchali ve dvou lžících vody, a smetanu. Vaříme 2 minuty, potom odstraníme skořici. Omáčku upravíme – buď zředíme mlékem, pokud je hustá, případně ještě trochu přisladíme.
Žemlový nákyp
Borůvkami můžeme vylepšit i klasickou domácí „zemlbábu“. Potřebujeme 6 žemlí, 1/2 l mléka, 12 dkg cukru, 5 dkg másla, 3 žloutky, citronovou kůru, 1 lžíci krupice, 1 lžíci kakaa, sníh ze 3 bílků.
Žemle nakrájíme na plátky a zalijeme vařícím mlékem. Než zchladnou, utřeme máslo se žloutky a cukrem do pěny, přidáme kakao, citronovou kůru a nakonec vychladlé prolisované žemle. Opatrně přimícháme tuhý sníh, postupně na něj sypeme krupici. Nákyp dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme na střední stupeň asi 40 minut. Na talíři nákyp přelijeme borůvkami se smetanou.
Borůvkové tvarohové knedlíky
50 dkg tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic strouhanky, 5 dkg másla, 3 vejce, sůl
Vypracujeme husté těsto, ze kterého vyválíme váleček. Rozkrájíme ho na kousky, do kterých balíme borůvky. Je pravda, že při balení knedlíků se s malými borůvkami manipuluje o trochu hůře než s meruňkami či jahodami, výsledek nás ale svou výtečnou chutí odmění za námahu. Polijeme rozpuštěným pravým máslem a moučkovým cukrem, bohatší variantou jsou navíc šlehačkové kopečky.
A borůvkové hody mohou začít.
-ag-